»V hišo nisem šel, prisežem. In v kuhinji nisem prijel noža. Kar sem tisti dan povedal policistom, je bila laž. Zaradi šoka in stresa nisem vedel, kaj sploh govorim,« je v petek pričal Brendo Bajt, ki je zadnjega julija lani z očetom Srdjanom Jotićem in stricem Brankom v Šmarju - Sapu obiskal Sanela Hudoroviča. Srečanje se je končalo krvavo – Sanelo je Srdjana v lastni kuhinji dvakrat zabodel. Sam pravi, da se je pred trojico z nožem zgolj branil, oni pa vztrajajo, da je prag hiše prestopil le eden od njih – oškodovanec.

Petkovo pričanje sina zabodenega Srdjana se veliko bolj sklada z očetovim in stričevim pripovedovanjem kot zgodba, ki jo je še na dan napada opisal grosupeljski policistki Katarini Teofilović. »Iz kuhinje sem slišal ropot, zato sem vstopil v hišo. Videl sem, kako se foter in Sanelo prerivata. Sanelo je imel v rokah nož z rumenim ročajem, s katerim ga je dvakrat zabodel. Morda sem za nož prijel še sam in z njim zamahnil. Očetu sem pomagal iz hiše, Sanelo je tekel za nama z dvema nožema v rokah,« je Bajt, ki v koprskem zaporu trenutno prestaja štirimesečno kazen, 31. julija lani na policiji opisal razvoj dogodkov. Da zaradi šoka in stresa ni vedel, kaj sploh govori, je nekaj mesecev kasneje trdil že pred preiskovalnim sodnikom, svoje navedbe glede vstopa v hišo pa je znova preklical v petek. Njegov oče in stric sta pred tem pričala, da je v hišo vstopil samo oškodovanec, Bajtova prvotna izpovedba, da je bil v kuhinji tudi sam, pa bi šla na roko obtoženemu.

V rokah zlomil telefon

»Oče je prišel iz hiše zaboden, tekla mu je kri. Pomagal sem mu do avta, slekel majico in mu jo dal na rano, potem smo odhiteli v zdravstveni dom,« je nadaljeval zgodbo. »Tam sem zlomil svoj telefon, dvakrat sem tudi udaril v steno, pri čemer sem si porajsal členke. Strah me je bilo, bil sem jezen. Mislil sem, da bo oče umrl, takrat namreč ni bil prvič zaboden,« je s tresočim glasom in solzami v očeh pojasnil sodniku Cirilu Keršmancu. Vprašanje je namreč bilo, ali si je roke nemara poškodoval že v Sanelovi hiši.

Grosupeljska policistka Katarina Teofilović je del njegovega pričanja potrdila: »Bil je razburjen in bilo mu je hudo, a zgodbe tistega dne ni spreminjal. Po mojem ni dvoma o tem, ali je bil v hiši ali ne. V zdravstvenem domu sem videla, kako je z rokama zdrobil telefon, udarcev v steno pa nisem videla.«

Trojica je tistega dne po nekaj popitih pivih obiskala Sanela. A ker je bil zraven tudi Branko, s katerim Sanelo ni bil v dobrih odnosih (kaj natančno naj bi bilo vzrok spora, ni povsem jasno), niso bili toplo sprejeti. Po začetnih nekaj hudih besedah naj bi Srdjan in Sanelo, ki sta prijatelja že od malega, skupaj odšla v hišo, iz katere pa se je nekaj minut kasneje ranjen opotekel Srdjan. Za njim je z nožema v rokah tekel Sanelo in kričal, da bo vse ubil. Trojici je uspelo pobegniti v avto in odpeljati. Trojica se v osnovi strinja glede poteka dogodkov tistega dne, čeprav je pri njihovem pripovedovanju prišlo do nekaj odstopanj in neskladnosti. Četrto različico zgodbe ima obtoženi. Pravi, da ga je Branko napadel nemudoma ob prihodu, vsi trije pa da so mu sledili v hišo, kjer se je nato v kuhinji pred njimi samo branil. V hiši so bili takrat še noseča soproga in več mladoletnih otrok. Obtožbe zaradi poskusa uboja zavrača.