Ameriški volivci bi v tem trenutku vzeli kogarkoli, ki ni Trump, bi lahko na kratko povzeli anketo. Nekdanji podpredsednik Joseph Biden bi ga premagal s 53 proti 41 odstotkom, senator iz Vermonta Bernard Sanders z 51 proti 41 odstotkom, senatorka iz Kalifornije Kamala Harris z 48 proti 41 odstotkom, nekdanji kongresnik iz Teksasa Beto O'Rourke s 47 proti 41 odstotkom, senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren z 48 proti 42 odstotkom in senatorja iz New Yorka oziroma New Jerseyja Kirsten Gillibrand ter Corey Booker s 47 proti 42 odstotkom.

Anketa kaže, da Trumpu v nobenem od hipotetičnih dvobojev ne uspe preseči 42 odstotkov podpore, kar se sklada z odgovorom na vprašanje, ali podpirajo njegovo delo. Ne podpira ga 57 odstotkov, podpira pa 40 odstotkov Američanov.

60 odstotkov jih je nasprotovalo zamisli, da se najprej zagotovi denar za zid na meji z Mehiko in šele nato obnovi financiranje vlade, to Trumpovo zahtevo pa je podprlo 35 odstotkov Američanov. Trump je v petek sicer že priznal poraz in zagotovil delo vlade za tri tedne. Anketa je bila izvedena pred tem, med 19. in 21. januarjem.

Spor okrog financiranja vlade in zidu je Trumpu tako zbil popularnost, da si sedaj večina volivcev želi na njegovem položaju vodjo senatne manjšine Chucka Schumerja in predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi - Schumerja proti Trumpu v razmerju 46 proti 41 odstotkom, Pelosijevo pa s 47 proti 44 odstotkom. Trumpu je uspelo v nekaj tednih iz ene najmanj priljubljenih političark v ZDA narediti vzhajajočo zvezdo.

Glede preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016 okrog 45 odstotkov Američanov meni, da je Trump pri tem zagrešil kazniva dejanja, 41 odstotkov pa jih meni, da ne. V primeru, da posebni tožilec Robert Mueller razkrije dokaze o krivdi, pa 60 odstotkov Američanov meni, da je potrebno predsednika sodno preganjati.

46 odstotkov je za Trumpovo odstavitev

Najbolj zlovešče za Trumpa pa je morda to, da anketa PPP prvič doslej ugotavlja podporo večjega dela Američanov postopku odstavitve oziroma impeachmentu. To podpira 46 odstotkov, proti pa je 44 odstotkov. Američani nikoli v zgodovini niso bili naklonjeni odstavljanju izvoljenega predsednika, razen v 70. letih, tik preden je Richard Nixon odstopil sam.

Kljub Trumpovemu udrihanju čez medije večina Američanov danes medijem zaupa bolj kot predsedniku - televiziji CBS v razmerju 52 proti 38 odstotkom, televiziji NBC in Washington Postu v razmerju 51 proti 38 odstotkom, televiziji ABC 51 proti 38, New York Timesu 51 proti 39 in celo televiziji CNN 49 proti 39 odstotkom.

Večina Američanov (55 odstotkov) meni, da Trump ni uresničil predvolilne obljube, da bo Ameriko naredil spet veliko. Le 38 odstotkov jih meni, da je njihov finančni položaj boljši kot pred dvema letoma, 60 odstotkov pa jih meni, da je enak ali slabši.

44 odstotkov Američanov meni, da je Trump najslabši predsednik v zadnjih 40 letih, sledi pa mu Barack Obama z 31 odstotki. Obamo je obenem kot najboljšega predsednika ZDA v 40 letih postavilo na prvo mesto 31 odstotkov Američanov. Ronald Reagan je dobil 26 odstotkov podpore, da je najboljši, pa za Trumpa pravi 15 odstotkov Američanov.

Trenutno si 53 odstotkov Američanov želi, da bi bil Obama še naprej predsednik, 43 odstotkov pa pravi, naj bo to še naprej Trump. Hillary Clinton bi si v Beli hiši raje kot Trumpa želelo 49 odstotkov Američanov, pri čemer je Trump dobil 43 odstotkov podpore.