To je druga zaporedna zmaga na turnirjih za grand slam za 21-letno Osako, potem ko je lani osvojila odprto prvenstvo ZDA. Takrat je v finalu premagala Američanko Sereno Williams, zdaj pa je postala prva ženska po Williamsovi, ki ji je uspelo zaporedoma zmagati na OP ZDA in Avstralije. Američanki je ta dosežek uspel v letih 2014 in 2015.

V prvem medsebojnem dvoboja med desničarko Osako in levičarko Kvitovo je prva servirala Japonka. V prvem nizu, ki je trajal 51 minut, sta obe teniški igralki dobili vse igre na svoj servis, tako da je o zmagovalki prvega niza odločala šele podaljšana igra. Osaka je imela pri vodstvo 5:4 v igrah na servis Kvitove dve priložnosti za odvzem servisa in zmago v prvem nizu, a je Čehinja obe priložnosti ubranila. Podaljšano igro je nato zanesljivo s 7:2 dobila Japonka.

V drugem nizu je Kvitova vzela servis Japonki v drugi igri, a ji je ta vrnila z obrestmi in dobila naslednje štiri igre. V peti je celo Kvitovi odvzela servis brez izgubljene točke, kar je nato potrdila še z osvojeno igro na svoj servis in povedla s 4:2 v igrah. V osmi igri je imela Japonka kar tri priložnosti za zmago v drugem nizu in osvojitev turnirja, a je Čehinja dobila štiri zaporedne točke in znižala izid na 4:5. To je Japonki očitno vzelo zbranost, saj je v naslednji igri izgubila svoj servis, Čehinja je izkoristila drugo priložnost, Osaka pa je ob tem tudi dvakrat ob tla vrgla lopar.

V enajsti igri je Osaka prišla do dveh priložnosti za odvzem servisa, a se je Kvitova ubranila in povedla s 6:5. Na servis Osake je Čehinja povedla s 40:0, potem pa je 21-letna Japonka naredila dvojno napako, izgubila drugi zaporedni servis in izid v nizih je bil izenačen na ena.

Kvitova se ni dala niti v tretjem nizu

V odločilnem tretjem nizu je v tretji igri Japonki uspel odločilni odvzem servisa. V šesti igri je imela 28-letna Čehinja priložnost izid izenačiti, a se je Japonka s tremi zaporednimi odličnimi servisi ubranila in dobila igro na svoj servis.

V sedmi igri pa je Osaka povedla 40:0 na servis Kvitove, pri eni točki ji je pomagala tudi mreža, a se je Čehinja znova odlično ubranila, dobila pet zaporednih točk in igro. Osaka je pri izidu 5:4 v igrah servirala za zmago in po dveh urah in 27 minutah igre izkoristila drugo priložnost za končno zmago.

»Javno nastopanje ni moja najmočnejša točka, zato upam, da mi uspe priti čez. Čestitke Kvitovi za odlično igro, veliko si prestala. Hvala navijačem, čeprav je zelo vroče, ste vseeno prišli navijat, tako da najlepša hvala. Hvala tudi moji ekipi, brez katere ne bi prišla čez ta teden. Za vsakim teniškim igralcem je ekipa in brez nje mi ne bi uspelo. Pozabila sem, kaj bi morala še povedati, hvala,« je dejala Osaka, ki po letu 2016 ni izgubila dvoboja, potem ko je osvojila prvi niz.