»Pričakujemo, da bo obljuba o varnostnem območju, namenjenem zaščiti naše države pred teroristi, izpolnjena v nekaj mesecih,« je dejal Erdogan in dodal: »Drugače ga bomo vzpostavili sami.«

Turčija namerava vzpostaviti 30-kilometrsko območje, s katerim namerava kurdski milici YPG preprečiti približevanje meji. YPG ima podporo ZDA, saj velja za najučinkovitejšo silo na terenu v boju proti skrajni skupini Islamska država, Ankara pa jo ima za teroristično skupino, povezano s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki je tako na turškem kot ameriškem seznamu terorističnih organizacij.

Ankara že več mesecev grozi z ofenzivo na severu Sirije, s katero naj bi s tega območja pregnala kurdske borce, ki jih podpirajo ZDA.

Erdogan: »Naše potrpljenje je omejeno«

Erdogan je načrte za ofenzivo ustavil, ko je ameriški predsednik Trump decembra lani nepričakovano napovedal umik približno 2000 ameriških vojakov iz Sirije. Turčija je njegovo odločitev pozdravila.

Ameriška zahteva po varnostnih zagotovilih za milico YPG med umikom ostaja odprto vprašanje z Ankaro, ki odločno zavrača postavljanje kakršnihkoli pogojev.

Turčija je večkrat pozvala k vzpostavitvi tamponske cone na severu Sirije, vendar ta nikoli ni bila uresničena. Trumpov predlog je obudil razmišljanje o varnostnem območju, vendar je Erdogan danes opozoril, da je potrpljenje njegove vlade omejeno. »Naše potrpljenje je omejeno. Ne bomo večno čakali na izpolnitev obljub,« je dejal.