Dominik Paris je upravičil vlogo prvega favorita na najbolj pričakovani tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju, moškem smuku v Kitzbühlu. Južni Tirolec je na najprestižnejšem prizorišču svetovnega pokala v smuku zmagal tretjič ter se izenačil z legendami, kot so Franz Heinzer, Karl Schranz, Luc Alphand in Pirmin Zurbriggen. Od Parisa sta po številu smukaških zmag uspešnejša le še Franz Klammer s štirimi prvimi mesti in Didier Cuche s petimi. Skupno je Paris dosegel jubilejno deseto zmago svetovnega pokala.

Švicar Beat Feuz je z odličnim smučanjem in ogromno prednostjo pred tekmeci izzval Parisa. Italijan je v težkih vremenskih razmerah z izjemno tveganim smučanjem pridobil prednost predvsem v spodnjem delu proge. Feuz se je z drugim mestom uvrstil devetič na zmagovalne stopničke na zadnjih desetih preizkušnjah. Ko je že kazalo, da je tekma odločena, so imeli tekmovalci po številki 20 vse boljše razmere, saj je bila vidljivost vse boljša, kar so številni tekmovalci dodobra izkoristili. Najbolj med njimi Avstrijci. Najprej je Otmar Striedinger s številko 27 z zmagovalnega odra potisnil Italijana Christofa Innerhoferja. V nadaljevanju je zablestel še Daniel Danklmaier, zmagovalec kitzbühlske tekme evropskega pokala, ki se je s številko 41 uvrstil na peto mesto.

Prve točke Čatra v Kitzbühlu

Izmed slovenskih alpskih smučarjev je svoje prve točke v Kitzbühlu dosegel Martin Čater. Kazalo je sicer, da se bo uvrstil bolje kot na 26. mesto, a so ga prehiteli številni smukači z višjimi startnimi številkami, ki so imeli boljše razmere. Čater je po osmemu mestu v Wengnu potrdil, da je pred svetovnim prvenstvom v dobri formi. Drugi slovenski reprezentanti so s smučanjem dokazali, da na Streifu niso sposobni doseči točk svetovnega pokala, tudi če imajo boljše razmere od največjih velemojstrov.

»Prve točke svetovnega pokala Martina Čatra v Kitzbühlu so dobrodošle, a menim, da je sposoben boljših uvrstitev. Imel je tudi nekaj smole, saj so imeli njegovi največji tekmeci boljše razmere. Izkazalo se je, da je bila odločitev organizatorjev, da prestavijo tekmovalni program, dobra. Današnji smuk je bil res kraljevi, na njem bi lahko zmagal tudi tekmovalec, ki je startal zadnji. Nekateri tekmovalci z višjimi startnimi številkami so boljše pogoje izkoristili bolj, mi žal manj. Želimo si, da bo tudi v nedeljo prava superveleslalomska preizkušnja,« pravi glavni trener hitrih disciplin v slovenski moški alpski smučarski reprezentanci Peter Pen.

Danes bo v Kitzbühlu slalom, na katerem slovenska reprezentanca največ pričakuje od Štefana Hadalina, v nedeljo pa se bo 79. pokal Petelinjega grebena končal s superveleslalom.

Tragedija s srečnim koncem

Vreme kroji tudi razpored ženskih tekem svetovnega pokala v Garmisch-Partenkirchnu. Organizatorji so spremenili spored, tako da se bodo najhitrejše alpske smučarke danes pomerile v superveleslalomu, jutri pa v smuku. Tudi na drugem treningu Ilki Štuhec ni šlo po načrtih. Mariborčanka je z zaostankom dobrih dveh sekund dosegla 41. čas.

Lindsey Vonn je danes uradno obelodanila, da ne bo nastopila na nemških tekmah in da je vprašljiv njen nastop na svetovnem prvenstvu. Posebne pozornosti in pohval pa so bile deležne tri švedske alpske smučarke. Lisa Hörnblad, Lin Ivarsson in Helena Rapaport so bile v gondoli na poti na start prvega treninga, ko se je v njej nenadoma zgrudil 60-letni predstavnik organizatorjev. Švedinje so ga brez odlašanja oskrbele s prvo pomočjo. Ko je gondola prispela na vrh, je nemškega organizatorja prevzela avstrijska zdravniška ekipa, ponj pa je v nadaljevanju priletel helikopter. Zvečer je prispela srečna novica, da je Nemec preživel.