Vodstvo Mediaseta naj bi se na naslednji seji nadzornega odbora v februarju seznanilo z načrti oblikovanja evropskega televizijskega združenja z nemško televizijo ProSiebenSat.1, je poročal italijanski spletni portal Milano Finanza. V odzivu so se delnice Mediaseta danes na borzi v Milanu podražile za 3,4 odstotka.

Po prekinitvi partnerstva s francoskim medijskim koncernom Vivendi leta 2016 skupina Mediaset s sedežem v Milanu išče nove načine za mednarodno rast, ki jo nujno potrebuje, da bo lahko držala korak z Netflixom, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. V domači Italiji ima Mediaset veliko konkurenco v obliki plačljive televizije Sky Italia, ki je v začetku leta 2019 presegla prag pet milijonov uporabnikov.

Koncera sta približno eno velika. Mediaset, ki ga vodi Berlusconijev sin Pier Silvio, je za leto 2018 sporočil prihodke v višini 2,43 milijarde evrov. Pri ProSiebenSat.1 pa so lani ustvarili 2,68 milijarde evrov prihodkov.

Podobna je tudi tržna kapitalizacija - pri Italijanih znaša 3,39 milijarde evrov, pri Nemcih pa 3,71 milijarde evroc. Televizijskemu združenju naj bi se pridružila tudi Mediasetova španska hčerinska družba Mediaset Espana.

Novo televizijsko združenje bi lahko ustanovilo podružnico na Nizozemskem. S tem bi bilo novoustanovljeno podjetje deležno bolj ugodne davčne obravnave, je še poročal častnik.