Po Rafaelu Nadalu je svoje delo v polfinalu OP Avstralije v tenisu z odliko opravil tudi Novak Đoković. Srb je v polfinalu Lucasu Pouillu v 83 minutah oddal le štiri igre za zmago s 6:0, 6:2, 6:2. Đoković se je uvrstil v sedmi finale v Melbournu, vseh dosedanjih šest pa je dobil.

»Odigral sem enega najboljših dvobojev doslej na svojem najljubšem igrišču v areni Rod Laver. Vse je šlo kot po maslu,« je po ekspresni zmagi priznal Novak Đoković, ki je v vsem dvoboju naredil zgolj pet neizsiljenih napak. Najboljši igralec na svetu se je ozrl v bližnjo preteklost, ko je bila lani v Melbournu njegova teniška preteklost negotova. V Avstralijo se je vrnil kot zmagovalec zadnjih dveh turnirjev največje četverice v Londonu in New Yorku. »Tudi lani sem po odhodu iz Avstralije verjel, da se lahko vrnem med najboljše in postanem prvi igralec sveta. A tega nisem razlagal naglas, saj sem doživljal težke čase. Če enkrat v športu več ne zaupaš vase, nimaš nobenih možnosti. Mene ti občutki niso nikoli zapustili,« je odgovarjal Đoković ter pohvalil francoskega tekmeca, ki ima po njegovem mnenju potencial, da postane član najboljše svetovne deseterice.

Đoković je po dvoboju v pogovoru z Jimom Courierjem dejal, da njegov štiriletni sin ne gleda njegovih dvobojev, saj obiskuje vrtec. »Petinštirideset minut pred dvobojem sva se po telefonu pogovarjala o Spidermanu. Imava zanimive pogovore, ki me pred dvobojem sproščajo,« je dodal Đoković.

Obeta se sanjski finale med najboljšima igralcema na svetu (v nedeljo ob 9.30), številko 1 Novakom Đokovićem in številko 2 Rafaelom Nadalom. Tekmeca sta se doslej pomerila 52-krat, s 27:25 pa vodi Đoković, ki ima z vsemi najboljšimi igralci na svetu pozitivno medsebojno bilanco. Na zadnjih 15 medsebojnih tekmah je Nadal dobil le tri dvoboje. Enega najboljših medsebojnih dvobojev sta tekmeca odigrala pred sedmimi leti prav v Melbournu, ko je Đoković zmagal po 5 urah in 53 minutah. »Ne verjamem, da bo v nedeljo trajal dvoboj toliko časa. Letos se v odločilnem nizu igra super podaljšana igra, če bo do nje seveda prišlo,« odgovarja Đoković, ki je po izjemnem boju dobil tudi zadnji medsebojni dvoboj. Z 10:8 je bil namreč v petem nizu boljši v polfinalu Wibledona.

Nadal ima nekoliko boljšo statistiko v Melbournu, saj na poti do finala še ni izgubil niza, medtem ko je moral Đoković po enkrat priznati premoč Denisu Šapovalovu in Danilu Medvedevu. Jutri bo v Melbournu ženski finale, v katerem se bosta ob 9.30 za prvo lovoriko v Avstraliji in številko 1 svetovnega tenisa pomerili Japonka Naomi Osaka in Čehinja Petra Kvitova.