Okolica Radovljice, vključno z Lescami in Šobcem, je bila danes prizorišče iskanja nasilneža, ki bi lahko bil nevaren. Policisti so budno pregledovali območje, nad katerim je krožil tudi policijski helikopter. Vzrok za obsežno iskalno akcijo je pojasnil predstavnik PU Kranj za odnose z javnostmi Bojan Kos: »Radovljiški policisti so ob 10.45 v Lescah obravnavali grožnje v zasebnem prostoru med poznanimi osebami. Poškodovan ni bil nihče, je pa ob prihodu policistov s kraja pobegnil tisti, ki je grozil.« Kos je ob tem opozoril, da je iskani nepredvidljiv in lahko nevaren. »Po do sedaj preverjenih podatkih ima pri sebi nož in se skriva pred policisti,« je dodal. Popoldan so ga našli ter ga prijeli, ob čemer se, kot so sporočili, ni upiral.

Že obsojen

Neuradno smo izvedeli, da naj bi šlo za iskanje Radovljičana Uroša Čakša, o katerem smo v Dnevniku med drugim poročali pred dobrimi tremi leti. Takrat 29-letnega Čakša je kranjsko okrožno sodišče obsodilo na triletno zaporno kazen, ker je spomladi 2015 z nožem zabodel enega od dveh nenapovedanih obiskovalcev v hiši svoje družine v bližini Lesc.

Kot kaže, je bil vajen tudi pobegov. Policisti so ga namreč kmalu po dogodku leta 2015 prijeli na münchenskem letališču. Čakš je takrat zatrdil, da ni nameraval zbežati, le na dolgo pričakovane in že prej plačane počitnice se je želel odpraviti. Pred dobrimi tremi leti je Čakš na sodišču ob prošnji za čimprejšnje prestajanje zaporne kazni poudaril, da želi, ko bo ponovno na prostosti, dokončati srednjo šolo in si poiskati zaposlitev.

Čakša je v preteklosti sodišče obravnavalo tudi zaradi tatvine, velike tatvine in izsiljevanja. Prav zaradi slednjega je bil obsojen na leto in pol zapora. Skupaj s pajdašema se je namreč štiri leta pred sojenjem za nasilje z nožem znesel nad skupnim prijateljem, od katerega so želeli izterjati 4200 evrov domnevnega dolga. Z avtom so ga odpeljali v Planino pod Golico, kjer so uprizorili nekajurno mučenje. S kleščami so mu stiskali prste na rokah in nogah, ga tepli s palicama, pri čemer so mu zlomili rebro, in ga silili piti tekočino za čiščenje avtomobilskih stekel.