Da je Ghosn odstopil z mesta predsednika in glavnega izvršnega direktorja Renaulta, so potrdili viri v francoskem proizvajalcu, za Bloomberg pa je novico potrdil francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire.

Medtem se v Nissanu pripravljajo na to, da Ghosna dokončno odstranijo iz upravnega odbora. Izredno skupščino na to temo naj bi izpeljali do sredine aprila, izjavo podjetja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na čelu Renaulta Bollore in Senard

Novi glavni izvršni direktor francoskega avtomobilskega velikana Renault je v skladu s pričakovanji postal Thierry Bollore, predsednik skupine pa Jean-Dominique Senard. Sendard bo tudi zastopal Renault v zavezništvu z japonskima avtomobilskima proizvajalcema Nissan in Mitsubishi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bollore se je skupini Renault pridružil septembra 2012, po Ghosnovi aretaciji pa je prevzel mesto začasnega glavnega izvršnega direktorja. Senard v Renault prihaja iz Michelina.

Še naprej se izreka za nedolžnega

Ghosna so v Tokiu aretirali 19. novembra lani, tožilstvo mu med drugim očita prikrivanje prihodkov in zlorabo položaja. Libanonsko-brazilsko-francoski poslovnež ne priznava očitanih dejanj in se je izrekel za nedolžnega, a ostaja za zapahi.

Tam bo po vsej verjetnosti dočakal začetek sojenja, kar pa bi lahko trajalo tudi pol leta. Prošnjo po določitvi varščine, proti plačilu katere bi se pred obtožbami branil s prostosti, je namreč sodišče zavrnilo.

Nissan je Ghosna z mesta predsednika odstavil že kmalu po aretaciji, tako on kot njegov domnevni sostorilec Greg Kelly pa sta ostala v upravnem odboru. Zamenja ju lahko le skupščina.

Renault je medtem menedžerju, ki je skoval avtomobilsko zavezništvo Renault-Nissan-Mitsubishi, dolgo stal ob strani. Prejšnji teden pa je francoska vlada Renaultov upravni odbor pozvala k imenovanju novega vodstva. Kot je dejal Le Maire, si vlada od upravnega odbora Renaulta, v katerem je država s 15-odstotnim lastništvom največji posamični delničar, želi, da v prihodnjih dneh na vrh družbe postavi novo trajno vodstvo.