Javnomnenjska raziskava Elabe, objavljena v sredo, je pokazala, da bi rumene jopiče na evropskih volitvah podprlo 13 odstotkov francoskih volivcev. S tem bi se gibanje v Franciji uvrstilo na tretje mesto, za stranko Naprej republika predsednika Emmanuela Macrona z 22,5 odstotka glasov in skrajno desnim Nacionalnim zborom Marine Le Pen, za katerega bi glasovalo 17,5 odstotka Francozov.

Po poročanju AFP so se ob napovedi nastopa na volitvah v Evropski parlament pokazale delitve znotraj gibanja med tistimi, ki nasprotujejo politiki na splošno ter zmernimi predstavniki rumenih jopičev, ki verjamejo, da je spremembe mogoče doseči le z aktivnim delovanjem v političnem sistemu.

Gibanje rumenih jopičev je ime dobilo po varnostnih jopičih, ki jih nosijo protestniki. Protestniško gibanje se je oblikovalo novembra lani zaradi načrtov francoskega predsednika Emmanuela Macrona za zvišanje davkov na gorivo kot enega od ukrepov zoper globalno segrevanje ozračja, njegovi protesti pa so kasneje prerasli v splošno nasprotovanje francoski politiki.