Politična kriza v Venezueli je dosegla točko, s katere ni vrnitve, potem ko se je predsednik parlamenta, 35-letni Juan Guaido, v sredo razglasil za začasnega predsednika države. Da gre za poskus državnega udara ob pomoči ZDA, so prepričani predsednik Nicolas Maduro in člani njegove vlade. Svoje somišljenike in vojsko je Maduro pozval k strnitvi vrst in pretrgal diplomatske stike z ZDA, njegovo odločitev je Guaido razveljavil. Mnoge države z ZDA na čelu so Guaidoja že priznale za novega predsednika Venezuele.

Mednarodna skupnost razklana po prepoznanih linijah

S sklicevanjem na ustavno pooblastilo je Guaido, novi vodja opozicije in predsedujoči parlamentu, v svojem nastopu pred množico, ki se je v sredo zbrala v Caracasu na protestnem shodu proti Madurovi vladi, prisegel kot začasni predsednik države.

Ta odločitev je bila sprejeta, potem ko je opozicijska večina v parlamentu predsedniške volitve, ki so bile maja lani, razglasila za nelegitimne, drugi šestletni mandat, ki ga je 10. januarja letos prevzel vnovič izvoljeni Maduro, pa za uzurpacijo oblasti. Guaido je na shodu povedal: »Danes oživljamo upanje v Venezueli … zavarovali bomo ustavo, konec tedna pa bomo sprejeli zakon o amnestiji (ki so jo obljubili zaprtim pripadnikom vojske) ter sprejeli prvo pošiljko človekoljubne pomoči (to je Maduro kljub katastrofalnim ekonomskim razmeram vedno zavrnil), in upamo, da bo vojska na naši strani.«

Približno deset minut po prisegi je ameriški predsednik Donald Trump po twitterju sporočil, da priznava Guaidoja za novega začasnega predsednika Venezuele. Sledila so priznanja še iz drugih držav, kot so Kanada, Brazilija, Argentina, Kolumbija, Čile, Kostarika, Gvatemala, Paragvaj, Peru in Ekvador, pa tudi od generalnega sekretarja Organizacije ameriških držav (OEA) Luisa Almagra.

Prav tako je Nemčija pripravljena priznati venezuelskega opozicijskega voditelja Juana Guaida za začasnega predsednika Venezuele, če v tej južnoameriški državi ne bodo izvedli svobodnih volitev, je danes sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade.

Svet Evrope zaradi različnih gledanj na venezuelsko krizo za zdaj še ni zavzel jasnega stališča. Evropska visoka predstavnica za zunanjo politiko Federica Mogherini pa je danes sporočila: »EU odločno zahteva takojšen politični proces, ki bo v skladu z ustavnim redom pripeljal do svobodnih in verodostojnih volitev.«

Madura kot legitimnega predsednika med drugimi priznavajo Rusija, Kitajska, Turčija, Kuba in Bolivija, medtem ko imata Mehika in Urugvaj podobna stališča kot Mogherinijeva. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes obtožil ZDA, da se vmešavajo v notranje zadeve in poskušajo od zunaj spodnesti vlado, ki jim ni po godu.

Maduro izgnal diplomate ZDA, Guaido je to preklical

Nekaj ur po Guaidojevi razglasitvi se je oglasil Maduro. V spremstvu predsednika ustavodajne skupščine Diosdada Cabella in članov vlade ter soproge je spregovoril pred nekaj tisoč privrženci, zbranimi pred vladno palačo Miraflores. Dejal je, da on je edini predsednik države in da »samo ljudstvo nastavlja in odstavlja« vladarje. Pravosodne organe pa je pozval k ukrepanju in uporabi zakonov za zaščito države, demokratičnega reda in venezuelske ureditve. Obljubil je nove ukrepe za izboljšanje katastrofalnih ekonomskih in socialnih razmer ter izrazil zahtevo, da njegovi privrženci in pripadniki oboroženih sil strnejo vrste in so pozorni. »Od oboroženih sil zahtevam maksimalno zvestobo, enotnost in disciplino,« je dodal. Štab venezuelske vojske je Maduru že obljubil zvestobo.

Maduro je napovedal tudi izgon vseh ameriški diplomatov in jim dal na voljo 72 ur, da zapustijo državo. Washington temu ukrepu, ki ga je Guaido preklical, kljubuje, rekoč, da Maduro nima več pooblastili za prekinitev diplomatskih odnosov, ker »ZDA ne priznavajo Madurovega režima«. Cabello kot druga najmočnejša politična figura Madurovega režima je na to odgovoril z grožnjo, da lahko ameriški diplomati ostanejo brez elektrike in plina. Neimenovani visoki ameriški funkcionar iz Washingtona pa je na to odgovoril: »Če se Maduro in njegovi privrženci odločijo odgovoriti z nasiljem ali škodovati komurkoli od parlamentarnih članov, so za ZDA na mizi vse opcije.« Guaidojeva strategija je, da si z zunanjo pomočjo pridobi notranjo podporo. Za zdaj je spodbudil množične proteste, ki se širijo po državi in so po podatkih medameriške organizacije za človekove pravice do danes zjutraj terjali 16 življenj.

Komisarka ZN za človekove pravice obsodila nasilje v Venezueli

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je danes obsodila nasilje na protivladnih protestih v Venezueli in vse strani pozvala k dialogu. Ob tem so s komisariata ZN sporočili, da je bilo ta teden v Venezueli aretiranih 350 ljudi, od tega 320 v sredo, na dan najbolj množičnih protestov.