Odločitve o nadaljnji usodi ministra za kulturo Dejana Prešička, ki spada v ministrsko kvoto SD, še ni. Predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan se mu je danes postavil v bran. Priznal je sicer, da je Prešiček naredil napako, ker je službenemu kurirju »omogočil« prevoz svojih inštrumentov na Konservatorij za glasbo in balet. To se je zgodilo devetkrat. Zaradi te napake »jih mora dobiti po prstih«, bi pa po Židanovi oceni zadoščal že opomin. Če pa bo predsednik vlade Marjan Šarec presodil, da gre za tako hudo napako, da mora Prešiček zapustiti vlado, bosta tako minister za kulturo kot stranka SD takšno odločitev spoštovala. »Predsednik vlade mora imeti ministre, ki jim zaupa,« je dejal Židan. Morebitni Prešičkov odhod iz vlade torej »ne bo razlog za prepir znotraj koalicije«. Navedbe o mobingu in šikaniranju, ki naj bi ju na ministrstvu izvajal Prešiček, pa je Židan označil za laži. Po njegovem mnenju je nedopustno, da se nekoga, ki želi skupaj s sodelavci doseči premike, križa na podlagi trditev, »ki so od nekod privlečene«. »Vse informacije je treba preiskati, ugotoviti resnično stanje in na tej podlagi ukrepati. Naša dolžnost pa je, da preprečimo lov na čarovnice,« je poudaril predsednik Socialnih demokratov.

Minister Dejan Prešiček je predsedniku SD Dejanu Židanu danes predstavil poročilo, ki ga je pripravil na zahtevo premierja Marjana Šarca in mu ga tudi že poslal. Predsednik vlade, ki je na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, ga mora še preučiti in danes zadeve ni komentiral. Nekaterim našim sogovornikom, ki Šarca dobro poznajo, pa se zdi precej verjetno, da se Prešičkovi dnevi na ministrstvu iztekajo.

So se pa še pred Židanovo tiskovno konferenco oglasili predstavniki nekaterih parlamentarnih strank. »Očitki ministru za kulturo so precej hudi. Upam, da bo premierju znal pojasniti, kaj se je dogajalo. Če bodo odgovori zadovoljivi, bomo razumeli, da minister ostane, če pa ne bodo, bomo tudi razumeli, da mora oditi,« je dejal vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič. Prvak DeSUS Karl Erjavec se prav tako strinja, da je treba zadevo preiskati. Če vse, kar je prišlo v javnost, drži, pa za takšnega ministra po Erjavčevem prepričanju v vladi ni več prostora. »Stvar je treba čim prej razjasniti. Mobing in šikaniranje na delovnem mestu sta absolutno nesprejemljiva. Če je do česa takega prišlo, je odgovornost predsednika vlade, da ukrepa,« je poudaril vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. V SDS so bili kratki: »V Slovenski demokratski stranki vlade Marjana Šarca nismo podprli, torej nismo glasovali niti za to, da položaj ministra za kulturo prevzame Dejan Prešiček.«

Izjava štirih uslužbencev

Židan je očitke na račun Prešička ocenil kot neposreden napad na ministrovo integriteto. SD je po njegovih besedah zainteresirana, da se razkrijejo vse podrobnosti in vsa ozadja. O teh danes ni želel ugibati, je pa dejal, da je do njih prišlo na tisoče zgodb. »Izrecno zavračam očitke o kakršnem koli političnem ozadju,« pravi Marko Jenštrle, edini uslužbenec ministrstva, ki je do zdaj javno govoril o slabih razmerah na ministrstvu za kulturo pod Dejanom Prešičkom. »Izpostavljam se samo zaradi prijatelja in zato, da opozorim na psihične pritiske, ki so jih doživljali kolegi,« je dejal Jenšterle in izrazil upanje, da bo policija ugotovila, kaj se je dogajalo.

Podrobneje so o Prešičkovem neprimernem obnašanju spregovorili zaposleni, ki za zdaj ne želijo biti imenovani. Nekateri trdijo, da je imelo slabe izkušnje z ministrom več uslužbencev, kurir, ki si je prejšnji teden vzel življenje, pa je bil celo žrtev šikaniranja. Štirje uslužbenci ministrstva so podpisali izjavo, v kateri so izpostavili, da je moral pokojni v glasbeno šolo voziti inštrumente za ministrove otroke, v avtopralnico pa ministrov zasebni avto. Ko mu je to naročil, naj bi minister ključe avtomobila vrgel kar na tla in s tem uslužbenca še dodatno ponižal. »Ves čas je bil deležen omalovaževanja in psihičnih pritiskov, groženj ter očitkov, da svojega dela ne opravlja kvalitetno,« piše v izjavi, ki jo hranimo v uredništvu Dnevnika.

»Trikrat je zamudil«

Pokojni je v začetku lanskega oktobra, po nekaj tednih Prešičkovega ministrovanja, nadrejene prosil, da ga razbremenijo obveznosti prevažanja ministra. Po naših neuradnih informacijah je takrat nadrejenim povedal, da je Prešiček do njega žaljiv. Na drugi strani pa minister za kulturo trdi, da je bil razlog za omenjeno prošnjo obremenjenost kurirja. »Trikrat je zamudil, ko me je prišel iskat v vlado, zato smo se na njegovo željo odločili, da ga razbremenimo in uporabljamo druge prevoze,« je dejal.

Očitke o Prešičkovem neprimernem in žaljivem obnašanju do podrejenih je mogoče slišati tudi na Konservatoriju za glasbo in balet, ki ga je pred vstopom v vlado vodil skoraj desetletje. Po teh navedbah naj bi večkrat kričal in zmerjal učitelje, in to pogosto pred drugimi učitelji in dijaki. Razen spornega prevažanja inštrumentov minister vse očitke zavrača. Židan je danes kot neresnične označil tudi navedbe, da je službeni voznik vozil ministrovega otroka. Ta se je zgolj pridružil Prešičku pri njegovi službeni poti na proslavo v Maribor.