Potem ko si je slovenska ženska odbojkarska vrsta z zmago v zadnjem krogu kvalifikacij proti Izraelkam zagotovila drugi nastop na evropskem prvenstvu, je natanko dva tedna pozneje izvedela še za tekmice, s katerimi se bo pomerila na turnirju najboljših reprezentanc stare celine. To bo v mnogih pogledih prelomno, saj se ga bo prvič udeležilo 24 ekip, prav tako pa ga bodo prvič gostile kar štiri države. Žreb v Carigradu je odločil, da bodo Slovenke svojo prvo zmago na prvenstvu lovile v skupini B, ki bo igrala v Lodžu na Poljskem. Tam jim bodo poleg gostiteljice nasproti stale še Belgija, Ukrajina, Portugalska in finalistka lanskega svetovnega prvenstva in tretja reprezentanca z evropske lestvice Italija.

Želja selektorja Slovenije Alessandra Chiappinija, ki je pred žrebom upal, da se bodo njegove igralke pomerile z ekipami, s katerimi so v zadnjem obdobju že igrale, se je v Carigradu v veliki meri izpolnila. Tako z Italijo kot s Poljsko so se Slovenke namreč pomerile na evropskem prvenstvu pred štirimi leti, Portugalke so že premagovale, medtem ko so bile Belgijke njihove nasprotnice v zadnjih kvalifikacijah.

»Nismo dobili lahke skupine, a na takih tekmovanjih lahkih skupin pravzaprav ni. V vsakem primeru moramo biti veseli, da bomo lahko nastopili na tem prvenstvu. Igrali bomo proti ekipam, ki jih zelo dobro poznamo in smo z njimi veliko igrali, predvsem z Belgijo in Portugalsko. Tu je še Ukrajina, ki je dobra ekipa, a mislim, da jo lahko premagamo. Najmočnejši ekipi sta seveda Poljska in Italija, sploh, če bosta igrali v polni zasedbi. Že zdaj si želim, da bi čim prej začeli nastope in videli, kam v tem trenutku po kakovosti sodimo,« je ocenil Alessandro Chiappini.

Poleg Lodža bodo šampionat, ki bo potekal med 23. avgustom in 8. septembrom, gostile še Ankara (skupina A), Budimpešta (skupina C) in Bratislava (skupina D). Sledile bodo četrtfinalne tekme, odigrane v Lodžu in Ankari, turška prestolnica pa bo nato še gostiteljica obeh polfinalov in velikega finala. Naslov bodo sicer branile Srbkinje, Slovenkam pa bo eden od motivov predvsem izboljšati uvrstitev iz leta 2015, ko so na Nizozemskem in v Belgiji zasedle 16. mesto.