Štiri vlome v bankomate, gre za tako imenovani cashtrapping, sta konec tedna izvedla Bolgara, preden so ju na Celovški cesti blizu Šentvida v avtu ustavili medvoški policisti. »Zasegli smo jima več plačilnih kartic na tuja imena, orodje, ki sta ga verjetno uporabljala pri vlomih, in okoli 120 bankovcev po 50 evrov,« je povedal Martin Rupnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na ljubljanski policijski upravi.

Dva tisoč evrov limita

»Operirala« sta na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor in Celje. »Cashtrapping pomeni, da s posebej prirejenim orodjem vlomijo oziroma poškodujejo vratca bankomata in iz njega izvlečejo gotovino,« je razložil Rupnik. V trenutku, ko sta Bolgara hotela izvleči denar, je bil obveščen procesni center Bankart, nadaljnja policijska reakcija pa je bila tudi zelo hitra. Tako so zasegli ves denar, ki sta ga do takrat nakradla, okoli 6000 evrov. »V nasprotnem primeru bi bile banke v Sloveniji in drugih državah, kamor sta bila verjetno namenjena, oškodovane za veliko več. Domnevamo, da sta bila tu le v tranzitu,« je še povedal. Gre za povratnika predvsem premoženjskih deliktov, ki sta jih izvrševala tako pri nas kot v tujini. Zato so ob njunem prijetju obvestili vse članice Europola, da bodo preverile, ali sta morda kradla tudi pri njih. K preiskovalnemu sodniku so ju že privedli in po večurnem zaslišanju je za oba odredil pripor.

Uporabljala sta kartice tujcev, predvsem Bolgarov in tudi Avstrijcev – ali so bile ukradene ali pa je šlo za tako imenovani skimming, ko s posebno napravo prestrežejo magnetni zapis kartice in pin kodo, še preverjajo. »Ko storilci vtipkajo višino zneska, v omenjenih primerih je bil limit kar 2000 evrov, se transakcija prekine. Potem s posebnim orodjem, podobnim vilicam, izvlečejo denar skozi režo. To počnejo predvsem na bankomatih, ki morda niso pokriti z varnostnimi kamerami, ki so lažje dostopni in kjer v okolici ni veliko ljudi,« je še razložil Rupnik. Mimogrede, drug način cashtrappinga (poleg tega z »vilicami«) je tak, da na režo za izdajanje denarja namestijo letev, na katero nalepijo obojestranski lepilni trak. Denar se zalepi na ta trak in z orodjem ga zlahka izvlečejo.

Previdno!

Policija zaradi takšnih goljufov še enkrat opozarja na preventivo. Svetuje, da pred dvigom denarja na bankomatu preverimo, ali je reža za izdajo gotovine prosto dostopna – ta se pri uspešnem dvigu gotovine pomakne navznoter. Če je na kakšen način spremenjena, ostane negibna in se tudi zlahka odstrani. Če bankomat po odobrenem dvigu ne izplača gotovine, policija svetuje, da preverimo stanje na računu. Če ostane nespremenjeno, lahko ponovno poskusimo. Če pa se zmanjša in ne dobimo denarja, obvestimo skrbnika bankomata (številka je navedena na bankomatu) ali pa skrbnika banke (številka je navedena na zadnji strani kartice) in počakamo na kraju. Bodite pozorni na sumljive osebe v okolici, ker opazujejo dogajanje pri bankomatu in poskušajo žrtve na različne načine zmesti, da bi odšle, same pa nato pobrale denar. »Če na bankomatu opazite kaj nenavadnega, da je nameščena kakšna dodatna letev ali naprava, ali menite, da je na kak drug način prirejen za izvrševanje kaznivih dejanj, pokličite na interventno številko 113 ali anonimno številko policije 080 1200,« še svetuje Rupnik.