Sirske demokratične sile ob pomoči koalicije pod vodstvom ZDA od lanskega septembra izvajajo ofenzivo, s katero želijo pregnati džihadiste iz njihove zadnje enklave v pokrajini Deir Ezor na vzhodu Sirije. V zadnjih tednih so uporniki zavzeli več vasi, med njimi Hadžin, Al Šafa in Susa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice so borci Islamske države zdaj omejeni na ozemlju, velikem zgolj deset kvadratnih kilometrov. Sirske demokratične sile so v torek brez odpora džihadistov napredovale na območje Baguza, ki je zadnje v rokah Islamske države.

Od ponedeljka je iz zadnjega žepa Islamske države v Deir Ezorju s tovornjaki, ki so jih zagotovile Sirske demokratične sile, odšlo okoli 4900 ljudi, večinoma ženske in otroci, pa tudi 470 džihadistov, je sporočil sirski observatorij, ki informacije o vojni v Siriji zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu. Od lanskega decembra je območja, ki so bila nekoč pod nadzorom Islamske države, zapustilo skoraj 27.000 ljudi, med njimi tudi okoli 1800 borcev, ki so se predali. Islamska država je leta 2014 zasedla obsežna ozemlja v Siriji in sosednjem Iraku ter na njih razglasila "kalifat". Od takrat je večino ozemlja izgubila.

Rusija poziva Turčijo k ostrejšemu ukrepanju v Idlibu

Rusija poziva Turčijo k ostrejšemu ukrepanju proti teroristom v sirski regiji Idlib. Kot je danes po pogovorih s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v Moskvi dejal ruski predsednik Vladimir Putin, demilitarizirano območje v Idlibu ne bi smelo biti razlog za popuščanje v boju proti teroristom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. »Vidimo, da si naši turški partnerji zelo prizadevajo zmanjšati teroristično nevarnost v regiji,« je poudaril Putin po pogovorih. A da bi nevarnost odstranili za vedno, so po njegovem nujna skupna prizadevanja.

Putin in Erdogan sta dogovor o demilitariziranem območju v Idlibu dosegla septembra lani po pogovorih v ruskem Sočiju. S tem naj bi prispevali k zmanjšanju napetosti ter preprečili nove konflikte v provinci. Dogovor tudi predvideva umik vseh »radikalnih, terorističnih skupin« z demilitariziranega območja. Na območju Idliba, še zadnjega oporišča upornikov in džihadistov v Siriji, od oktobra vlada krhka prekinitev ognja.

Putin in Erdogan sta danes tudi pozdravila napovedan umik ameriških sil iz Sirije. Ruski predsednik je ocenil, da bo ta korak pripomogel k večji stabilnosti razmer na severovzhodu Sirije. Turški predsednik pa je dal vedeti, da ima tamkajšnje kurdske milice YPG, zaveznice ZDA, za sovražnice Turčije. Kot je poudaril, je glavna naloga Turčije v Siriji boj proti terorističnim skupinam Islamska država in YPG.