Kot so sporočili z ministrstva, so aktualno stanje primerjali z datumom prvega skupnega sestanka predstavnikov ministrstva in zavoda za zaposlovanje, ki je potekal septembra lani.

V naslednjih mesecih je po ocenah ministrstva sicer pričakovati porast števila vlog za izdajo dovoljenj in soglasij, saj ostaja povpraševanje po tujih delavcih zaradi gospodarske rasti še vedno veliko, poleg tega je pred vrati nova sezona zaposlovanja, med drugim v gradbeništvu, kmetijstvu in turizmu.

Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo lani izdanih skupno 42.583 delovnih dovoljenj in soglasij za delo tujcev, letos pa se bo to število po pričakovanjih povzpelo nad 50.000.

Zavod za zaposlovanje v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo v prvih mesecih letošnjega leta pripravlja tudi niz posvetov za delodajalce. Predvidenih je osem srečanj, na katerih se bodo delodajalci lahko seznanili z novostmi pri zaposlovanju tujcev. Prvi posvet, ki je potekal v Mariboru, je po ocenah ministrstva naletel na odličen odziv.