Nogometaši Iraka, ki jih vodi slovenski trener Srečko Katanec, so se po porazu s Katarjem (0:1) v osmini finala azijskega prvenstva poslovili od tekmovanja. Vstopnico za četrtfinale so si poleg Katarja zagotovili še gostitelji turnirja Združeni arabski emirati, Avstralija, Japonska, Iran, Kitajska, Tajska in Vietnam. Veliki finale bo prihodnji petek v Abu Dabiju.

Iračani so z uvrstitvijo v prvi krog izločilnih bojev izpolnili osnovni cilj, saj Katanec poudarja, da gradi reprezentanco za nastop v kvalifikacijah za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2022, ki ga bo gostil Katar. Irak je na azijskem šampionatu zanesljivo opravil nalogo v skupinskem delu, ko je premagal Vietnam in Jemen ter remiziral brez golov na sosedskem derbiju z Iranom. V osmini finala je bil favorizirani Katar v tekmi nizke kakovosti in številnih napačnih potez spretnejši in odločnejši in si priigral preboj v nadaljevanje turnirja. Na dosedanjih štirih tekmah na turnirju sploh še ni prejel zadetka, kar ga uvršča med kandidate za visoka mesta.

Katančev Irak se je proti katarskim nogometašem predstavil z obrambno postavitvijo 4-5-1. Gostitelji prihodnjega svetovnega prvenstva so zapretili že v uvodu, a je branilec Hassan žogo poslal v prečko. Katarci so bili podjetnejši in nevarnejši, medtem ko je Irak stavil predvsem na hitre protinapade. Ob koncu polčasa se je znova zatresel okvir iraških vrat, Katarci pa so pobudo kronali v nadaljevanju, ko je Basam Hišam s prostega strela z natančnim udarcem zadel za preboj v četrtfinale. Katancu se je podrl taktični načrt, saj je moral vse tri menjave opraviti zaradi poškodb, zaključni napadi njegove izbrane vrste pa so bil preveč mlačni, da bi Iračani izsilili podaljšek. Katarci so prevladovali v strelih v okvir gola (4:2), zbrali so več podaj (371:314) in imeli večjo posest žoge (v odstotkih 53:47).

V Iraku so navkljub izpadu iz osmine finala zadovoljni z učinkom Srečka Katanca, ki je sinoči desetič vodil njihovo reprezentanco. Doslej je zbral po štiri zmage in remije, ob porazu s Katarjem pa je izgubil še prijateljsko tekmo z rezervno selekcijo Argentine. Irak je v izločilnih bojih azijskega turnirja že dvanajst let brez zmage – sinoči je izgubil peto tekmo zapored.

Azijsko prvenstvo, osmina finala: Katar – Irak 1:0 (0:0), Južna Koreja – Bahrajn 2:1 (1:0, 1:1) po podaljšku, Združeni arabski emirati – Kirgizistan 3:2 (1:1, 2:2) po podaljšku, Avstralija – Uzbekistan 1:0 (0:0) po enajstmetrovkah, Japonska – Savdska Arabija 1:0 (1:0), Iran – Oman 2:0 (2:0), Tajska – Kitajska 1:2 (1:0), Jordanija – Vietnam 1:2 (1:0, 1:1) po enajstmetrovkah. Pari četrtfinala: Vietnam – Japonska, Kitajska – Iran, Združeni arabski emirati – Avstralija, Južna Koreja – Katar.