»Če vestno opravljaš svoje delo in opozoriš, da gre pri nabavi medicinskega materiala za deset artiklov več kot milijon evrov, na koncu za nagrado dobiš obtožnico,« je danes pred ljubljanskim okrožnim sodiščem dejal prvoobtoženi v aferi domnevne korupcije v UKC Ljubljana Uroš Smiljić in dodal: »Marsikomu se še lahko tresejo hlače. V javnosti bomo pokazali, kaj se dogaja v slovenskem zdravstvu.«

Smiljića, ki je bil nekoč zaposlen v UKC Ljubljana, tožilstvo sumi, da je odigral vlogo posrednika med obupanimi pacienti in zdravniki, pri tem pa tudi sam nekaj zaslužil. Očitajo mu, da je več bolnikom uredil hitrejšo zdravstveno obravnavo, se pravi obravnavo mimo uradnih čakalnih vrst. V zameno naj bi prejel podkupnino, med drugim 20.000 evrov za ureditev hitrejšega zdravljenja onkološke bolnice. Poleg tega naj bi prejemal različne gmotne dobrine in usluge, od omarice, kokošjega mesa in jajc do poleta s policijskim helikopterjem.

Uradno naj bi bil Smiljić v UKC Ljubljana od leta 2014 zaposlen kot skladiščnik, po evidencah ZZZS pa kot strokovnjak za računovodstvo in revizijo. Natančnejšega opisa njegovega dela v resnici ni znal podati nihče, so zapisali v obtožnici. V bolnišnici naj bi se pojavljal že prej, vse od leta 2010, v tem času pa stkal poznanstva z zaposlenimi, zlasti z zdravniki in drugim medicinskim osebjem.

Obramba prst uperja v Požarja

Smiljić danes krivde ni priznal, po koncu obravnave pa je zanikal tudi, da bi prejel 20.000 evrov ali druga darila. Zoper Iztoka Požarja, ki je Smiljića ovadil in ki je v isti zadevi obtožen nedovoljenega dajanja daril, je Smiljić že podal kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe. Požar je sicer na predobravnavnem naroku minuli teden že priznal, da je Smiljiću plačal 20.000 evrov, da bi pospešil zdravljenje svoje partnerice, ki je zbolela za rakom. Smiljić naj bi Požarju obljubil, da bo njegovo partnerico operiral znani kirurg Erik Brecelj, ta pa je, kot smo v Dnevniku že poročali, v sodni preiskavi zanikal, da bi prejel podkupnino. Bolnico naj bi zelo hitro operiral zaradi stanja njene bolezni in mladosti.

Smiljićev zagovornik Peter Žnidaršič je danes zahteval neposredno zaslišanje Breclja na glavni obravnavi. Zahteval je tudi izločitev ovadbe, ki jo je zoper Smiljića podal Požar, in izločitev vseh dokazov, ki so bili pridobljeni na tej osnovi. Pojasnil je, da so policisti Požarja šele tik pred koncem podajanja izjave opozorili, da je tudi sam osumljenec v tej zadevi. Žnidaršič je sodišču predlagal tudi pridobitev podatkov o predkazenskih in kazenskih postopkih zoper Požarja, saj da ta »ni tako čist, kot bi se želel prikazati«. Zoper Požarja naj bi namreč po njegovih neuradnih informacijah potekali postopki zaradi premoženjskih kaznivih dejanj.

Bi postopek lahko padel?

Požarjeva ovadba, ki bi jo morali po mnenju Smiljićevega zagovornika izločiti, je bila eden od temeljev za pregon in odredbo prikritih preiskovalnih ukrepov. Tožilka Bojana Pogorelec je danes na vprašanje o tem, ali bi lahko v primeru izločitve Požarjeve ovadbe padel celoten kazenski postopek, odgovorila le, da je prepričana, da so bili tako ovadba kot vsi drugi dokazi pridobljeni zakonito. Že minuli teden pa je v izjavi za medije povedala, da Požarjeva ovadba ni edina zadeva, na podlagi katere je stekel kazenski postopek.

O prijateljskem obdarovanju

Za nedolžna sta se na današnjem predobravnavnem naroku izrekla tudi Sašo Žaljec in Stanko Raner, ki ju obtožnica bremeni nedovoljenega dajanja daril. »Očitajo mu, da je dal družinskemu prijatelju (Urošu Smiljiću, op.a.), s katerim se poznata kakih 15 let, okoli pol kilograma kokošjih jetrc in 30 jajc,« je poudaril zagovornik Žaljca Robert Čebular in opozoril, da tožilstvo ni omenilo, da je tudi Smiljić Žaljca obdaroval. Raner, ki je na sodišče prišel brez odvetnika, pa je dejal, da se mu zdi smešno, da ga preganjajo zaradi »enega jägermeistra«.

Na predobravnavni narok je bil vabljen tudi zdravnik Rado Janša, a se je za izostanek opravičil z zdravniškim potrdilom. Janša je sicer eden od dveh obtoženih zdravnikov v tej zadevi, bremenijo pa ga nedovoljenega sprejemanja daril. O krivdi se bo predvidoma izrekel 19. februarja.