Z napovedanim umikom vojske ZDA iz Sirije se po oceni opazovalcev povečuje nevarnost, da bi Turčija to lahko izkoristila za spopad s Kurdi. To bi lahko na drugi strani prekrižalo načrte prav Rusiji, ki podpira sirski režim pod vodstvom Bašarja al Asada, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Turčija in Rusija si sicer skupaj z Iranom že več mesecev prizadevata, da bi končno dosegli dogovor o trajni povojni ureditvi za Sirijo, kjer državljanska vojna divja že skoraj osem let. Novo srečanje trojice držav naj bi pripravili v prvi polovici letošnjega leta. To bo zadnje srečanje v okviru mirovnega procesa iz Astane, ki se je začel leta 2017. Rusija in Iran veljata za glavna podpornika sirskega režima, medtem ko Turčija podpira zmerno sirsko opozicijo.

Po ocenah različnih opozicijskih aktivističnih skupin je vojna v Siriji doslej zahtevala od 367.965 do 560.000 smrtnih žrtev. Po podatkih Združenih narodov je zaradi vojne v Siriji notranje razseljenih šest milijonov sirskih državljanov, okoli pet milijonov je takih, ki so zbežali iz države.

Erdogan napovedal svoje namere

Erdogan je dva dni pred obiskom v Moskvi po poročanju ruske tiskovne agencije Tass napovedal, da se namerava z ruskim predsednikom pogovarjati predvsem o vzpostavitvi varnostnega območja na severu Sirije. Dodal je, da Ankara ne bo nikoli pristala, da bi vzpostavitev tamponskega območja na severu Sirije postalo podobna »močvara«, kot je tista na severu Iraka, kjer so prisotne enote Kurdske delavske stranke (PKK).

Ideja o vzpostavitvi tamponskega območja se je prvič pojavila leta 2013 kot ena od možnosti, da bi prek varnostnega območja v Siriji beguncem zagotavljali varnost in vzpostavili območje prepovedi preletov.

Hkrati je turški predsednik ocenil, da lahko Ankara premaga skrajno skupino Islamska država v Siriji s tehnično in finančno pomočjo ZDA. Predsednik ZDA Donald Trump je sicer minuli mesec napovedal umik ameriške vojske iz Sirije.

Rusija si na drugi strani prizadeva, da bi po umiku ameriške vojske iz države nadzor nad vzhodom Sirije in kasneje nad celotno državo imel sirski režim.

Po poročanju turškega provladnega dnevnika Daily Sabah se bosta Putin in Erdogan pogovarjala tako o Siriji kot o dvostranskih odnosih.

Predsednika Rusije in Turčije sta septembra lani po pogovorih v ruskem Sočiju dosegla dogovor o demilitariziranem območju v Idlibu, s čimer naj bi prispevali k zmanjšanju napetosti ter novim konfliktom v provinci. Dogovor je tudi predvideval umik vseh »radikalnih, terorističnih skupin« z demilitariziranega območja.

»Z dogovorom o Idlibu nismo samo preprečili humanitarne katastrofe, pač pa smo odprli tudi poslednjo okno priložnosti za politično rešitev,« je nedavno ocenil turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu.