He je glede na izsledke sam zbiral finančna sredstva za svoje eksperimente in se s tem izognil nadzoru svoje univerze v Shenzhenu. Z zasebno zbranimi sredstvi si je zagotovil tujo ekipo in uporabljal »tehnologijo, pri kateri ni zagotovljena varnost ali učinkovitost« za nezakonito gensko spreminjanje zarodkov.

Nadaljnjo preiskavo je prevzela policija.

Sporni znanstvenik je novembra sporočil, da je ustvaril prva gensko spremenjena dojenčka. S tehnologijo Crispr je DNK dveh deklic spremenil tako, da se ne bosta mogli okužiti z virusom hiv, je zatrdil. Njegovih navedb še vedno niso znanstveno potrdili.

V raziskavi je sodelovalo osem parov, pri katerih je bil moški okužen z virusom hiv, ženska pa ne. Po objavi njegovega dela, so znanstveniki sicer opozorili, da genetske spremembe niso potrebne, da se prepreči prenos virusa hiv z očeta na otroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem so kitajske oblasti potrdile navedbe Heja, da obstaja še ena nosečnica z gensko spremenjenim zarodkom. Tako bodočo mater kot že rojeni dvojčici bodo v prihodnje podrobneje opazovali zdravniki. Med drugim obstaja bojazen, da spreminjanje genoma zarodka lahko škodi ne samo posamezniku ampak tudi nadaljnjim generacijam.

Svet je novembra razburila vest o genetsko spremenjenih dojenčkih, poskuse je ostro kritizirala tudi Kitajska, kjer je tako kot v mnogih državah prepovedano tovrstno eksperimentiranje z spreminjanjem genom.