Nemško zunanje ministrstvo je sporočilo, da je bil zaradi poletov tovornih letal družbe Mahan Air v Sirijo in druga vojna območja ta korak nujen zaradi zaščite zunanjepolitičnih in varnostnih interesov Nemčije, poroča portal Deutsche Welle.

Mahan Air, druga največja iranska letalska družba po družbi Iran Air, je med Teheranom ter Münchnom in Düsseldorfom opravljal štiri lete na teden. Od danes v Nemčiji družba ne bo smela več delovati.

Letalsko družbo so na črni seznam uvrstile ZDA že leta 2011 zaradi tehnične in gmotne podpore elitnim silam iranske Revolucionarne garde, ki je znana pod imenom al Kuds.

Članice Evropske unije so zaradi suma vpletenosti iranskih oblasti v vrsto umorov ter načrtovanih napadov na iranske disidente na Nizozemskem, Danskem in v Franciji pred slabima dvema tednoma uvedle sankcije proti iranskemu ministrstvu za obveščevalno dejavnost ter dvema visokima iranskima uslužbencema. Proti iranskim podjetjem pa takrat sankcij niso uvedli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minuli teden pa so v Nemčiji prijeli prevajalca, zaposlenega v nemški vojski, ki ga sumijo vohunjenja za Iran. Teheran je obtožbe zanikal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.