Presajamo jih vsaki dve leti in jim s tem zagotovimo odlično podlago za zdravo rast in bujno cvetenje. Najboljši čas je takrat, ko na rastlinah že vidimo nove stebelne ali koreninske poganjke. Že cvetoče rastline pa presajamo le v nujnem primeru. Plastični lonec rahlo pregnetemo, da ločimo korenine od zemlje. Korenine očistimo in iz njih odstranimo staro zemljo. Odrežemo vse stare, posušene ali gnile korenine.

Presajanje in zalivanje

Izberemo lonec, ki bo dovolj velik za nova 1–2 koreninska poganjka. Z zemljo za orhideje COMPO najprej napolnimo le polovico lonca, previdno vstavimo korenine in prazne prostore med njimi zapolnimo s preostalim substratom. Po potrebi posodo večkrat rahlo pretresemo in s tem substrat enakomerno razporedimo po njej. Izberimo okrasni lonec za orhideje, ki ima v notranjosti stopnico za odtekanje vode.

Orhideje zalivamo z mehko vodo, denimo z deževnico ali postano vodo. Temperatura vode naj bo enaka temperaturi zraka. Orhideje bolje prenesejo manj kot več vode in se po krajšem sušnem obdobju hitro regenerirajo. Velja pravilo, da naj bo koreninska gruda popolnoma suha, preden rastlino ponovno zalijete. Pazite, da voda ne zaide v stičišča listov, in se s tem izognite nastanku plesni.

Gnojenje

Tropske lepotice potrebujejo reden dovod hranilnih snovi. Gnojite jih z nežnim in potrebam orhidej prilagojenim gnojilom za orhideje COMPO ali z gnojilnimi palčkami za orhideje COMPO. Regeneracijsko gnojilo za orhideje COMPO bo oslabljene rastline ponovno pripravilo do cvetenja. Ker imajo orhideje rade visoko zračno vlažnost, njihove liste globinsko navlažite s sprejem COMPO nega za liste orhidej. Poleg vlaženja preprečuje nabiranje vodnega kamna, priporočljiv pa je za vlaženje listov vseh sobnih rastlin, še posebno v zimskem času, ko notranje prostore ogrevamo.

Poleg pravilne nege je treba izbrati tudi pravo mesto, kamor orhideje postavimo. Izberemo toplo in svetlo mesto brez neposredne sončne svetlobe, zato lepo uspevajo na okenskih policah z lego na vzhod ali sever.