Veliko žrtev eksplozije je utrpelo tako hude opekline, da jih ni bilo še možno identificirati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Eksplozija je odjeknila v času, ko se je ob naftovodu blizu mesta Tlahuelilpan okoli 85 kilometrov severno od mehiške prestolnice Ciudad de Mexico zbralo več sto ljudi, da bi v vedra zajeli gorivo, ki je puščalo iz cevi. Iz državne naftne družbe Petroleos Mexicanos (Pemex) so sporočili, da so iz njihovega naftovoda ukradli nafto. »Moramo prenehati s prakso molzenja Pemexovih naftovodov, kar je že sedaj hudo kaznivo dejanje, vendar v očeh javnosti ni imelo nobenih posledic,« je dejal Fayad. Po njegovi oceni bo od tragedije dalje jasno, kakšne posledice ima lahko tovrstna kraja nafte za družine.

Vzrok eksplozije še ni znan. Glede na ugotovitve po prvih preiskavah bi lahko eksplodiralo zaradi statične elektrike, ki je nastala ob trenju med sintetičnimi oblačili ljudi v množici, ki so se prerivali, da bi prišli do goriva, je pojasnil generalni državni tožilec Alejandro Gertz Manero.

Nesreča se je zgodila le nekaj tednov po tem, ko je mehiška vlada decembra lani začela kampanjo proti krajam goriva. Kriminalne tolpe in skorumpirani zaposleni so namreč lani Pemex oškodovali za šest milijard mehiških pesov oz. 2,72 milijarde evrov. Po navedbah naftne družbe se je kraja nafte iz naftovoda zgodila vsakih 30 minut.