Izraelska vojska je z letali in raketami zemlja-zemlja napadla več ciljev okoli sirske prestolnice, med drugim mednarodno letališče v Damasku, poročajo tuje tiskovne agencije. Sirski državni mediji so poročali, da je sirska zračna obramba odgovorila na napad. Po navedbah ruske vojske je zračna obramba uničila sedem izstrelkov, ki so jih izstrelili štirje izraelski lovci F-16.

Kot je sporočil sirski observatorij, so Izraelci napadli iranske in sirske vojaške položaje južno od Damaska, pri čemer je bilo ubitih 11 režimskih borcev, med njimi dva Sirca. Tarča napada so bila skladišča orožja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah in iranski borci. To je bil po navedbah observatorija najhujši izraelski napad v Siriji od lanskega maja, ko je bilo v izraelskih napadih ubitih 27 režimskih borcev, med njimi 11 Irancev.

Izraelska vojska je v nedeljo sporočila, da je protiraketni obrambni sistem prestregel raketo, ki je priletela s severa Golanske planote. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v nedeljo izjavil, da ima Izrael »stalno politiko - napadati iranske utrdbe v Siriji in prizadeti vsakogar, ki poskuša prizadeti nas«.

V samomorilskem napadu na kurdsko-ameriški konvoj več mrtvih

V samomorilskem napadu z avtomobilom bombo na vojaški konvoj kurdskih in ameriških sil na severovzhodu Sirije je bilo danes ubitih najmanj pet ljudi, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice. Avtomobil z eksplozivom se je zaletel v vozilo Sirskih demokratičnih sil (SDF), nato je eksplodiral.

Samomorilski napadalec, ki je vozil avtomobil bombo je ciljal konvoj ameriških sil, ki so ga spremljali borci SDF, v katerih so pretežno Kurdi. V napadu v provinci Hasakeh je bilo ubitih pet pripadnikov SDF, so sporočili iz observatorija. Koalicija pod vodstvom ZDA se na napad še ni odzvala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kraj Šadadi, kjer se je zgodil napad, se je sicer v precejšnji meri ognil konfliktu v Siriji, ki je izbruhnil pred osmimi leti. Prejšnji teden je bilo v samomorilskem napadu na koalicijske sile pod vodstvom ZDA v sirskem mestu Manbidž ubitih 19 ljudi, med njimi štiri Američani. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer prejšnji mesec sporočil, da je Islamska država premagana in da bodo ZDA iz Sirije umaknile svoje enote.