Enajst avtomatskih števcev je poleti merilo obisk na najbolj priljubljenih delih Triglavskega narodnega parka. Števce so diskretno namestili v Triglavsko pogorje in v dolino Triglavskih jezer, v doline Vrata, Krma, Trenta, na Pokljuko in v Bohinj. »Na vseh merilnih točkah skupaj so avtomatski števci med začetkom julija in koncem oktobra našteli skoraj 120.000 prehodov,« pravi Majda Odar, vodja informacijsko-izobraževalne službe v javnem zavodu Triglavski narodni park.

Rekorderja: dolina Vrata in planina Blato

Največ obiska so trije števci po besedah Odarjeve ugotovili v dolini Vrata, kjer je poseben števec beležil tudi promet. Na koncu omenjene doline med Aljaževim domom in spomenikom so našteli 42.000 prehodov posameznikov, prehodov avtomobilov pa je bilo kar 60.000, med njimi 70 odstotkov osebnih vozil, precej pa je bilo tudi kombiniranih vozil. Povprečno se je v dolino poleti pripeljalo 550 vozil na dan. »Največ, skoraj 1200 prehodov, je števec med Aljaževim domom in spomenikom zaznal 18. avgusta, ko je v Vratih potekala akcija umirjanja prometa in je bil dostop z avtomobilom v dolino omejen, obiskovalcem pa je bil zagotovljen javni prevoz. Iz tega lahko sklepamo, da ljudje tovrstne akcije in dolgoročne ukrepe pozdravljajo,« povzema Odarjeva.

Zelo priljubljena pri obiskovalcih Triglavskega narodnega parka je, kot kaže, tudi planina Blato nad Bohinjem, kjer so skupaj našteli več kot 30.000 prehodov obiskovalcev, precej več kot julija jih je bilo avgusta. Planina je izhodišče za planinske pohode v bohinjskem pogorju, priljubljena je tudi kot izhodišče za obisk Triglava oziroma Triglavskih jezer. Zagotovo pa je k njeni priljubljenosti pripomogla tudi prepričljiva zmaga v tekmi za najlepšo planinsko pot, ki so jo izglasovali planinci lani. Začne se prav na planini Blato in vodi do Dvojnega jezera in se po drugi poti vrne do priljubljenega izhodišča.

V pomoč pri načrtovanju javnega prometa in pri usmerjanju obiska

Medtem ko bodo z zbranimi podatki v zavodu in drugih organizacijah lažje usmerjali obisk ljudi, si bodo z njimi lahko pomagali tudi v parkovnih občinah. »Števci omogočajo tudi pregled števila prehodov po urah, kar je zelo koristno za uvajanje in načrtovanje javnega prevoza na tem območju,« meni Odarjeva. Kot smo že poročali, so brezplačni javni prevoz s kombijem na planino Blato lansko poletje ponujali v občini Bohinj v sodelovanju s Turizmom Bohinj. Prav zasedenost voženj po urah je bila vselej prava uganka. »Določene vožnje, predvsem zgodnje jutranje, so bile s parkirišča na Senožetih do planine Blato z zelo malo ali nič potniki, okoli sedme ure zjutraj pa smo morali vzpostaviti dodatne prevoze,« je po analizi lanskih rezultatov z vzpostavljanjem javnega prevoza v Bohinju povedal direktor bohinjske občinske uprave Miro Sodja in dodal, da so bili prevozi po voznem redu organizirani ob vsakem vremenu.

Prav zaradi uporabnosti podatkov, ki z dolgoročnejšim spremljanjem nakazujejo trende pri obiskovanju parka, si jih po besedah Odarjeve v zavodu na območju Triglavskega narodnega parka želijo priskrbeti še več. Tako načrtujejo, da bodo letošnje poletje obisk z avtomatskimi števci merili na 25 točkah parka. Namestiti jih nameravajo še v Krnskem pogorju, na Vršiču, Komni… »Predvsem si želimo postavljati števce tudi po dolinah, ki so najbolj obiskane, kar je na primer lahko moteče za ogrožene živalske vrste v določenih obdobjih. Če bomo pridobili podatke o obisku, ga bomo lahko na dele, kjer živijo takšne živali, kot je divji petelin, usmerjali v času, ko je to za živali manj moteče,« dodaten primer uporabe zbranih podatkov opisuje Odarjeva.