Pregovorno trmasti in uporniški princ Filip je brez besed odgovoril vsem, ki so po nesreči trdili, da je prestar za voznika. Malo po tistem, ko so odpeljali njegovega razbitega velikega črnega terenca, je že bil za krmilom novega velikega črnega terenca, ki so mu ga zelo hitro dostavili. Kraljičin mož bo čez pet mesecev star 98 let. Pri 94 letih je v svojem terencu, ko sta bila na obisku v Britaniji, peljal predsednika Obamo in ameriško prvo damo Michelle ter svojo ženo – kraljico.

Le 48 ur po trčenju so ga paparaci fotografirali, kako je na javni cesti vozil brez pripetega varnostnega pasu. Po objavi fotografij so mu telefonirali s policije in mu dali »primerne nasvete«. Če bi ga ustavili brez pripetega pasu, bi moral na kraju samem plačati 100 funtov denarne kazni. Če tega ne bi hotel in bi o kazni odločalo sodišče, bi denarna kazen poskočila na 500 funtov. Za vožnjo brez pripetega pasu v Britaniji nisi kaznovan s kazenskimi točkami. Trčenje se je zgodilo minuli četrtek na lokalni cesti, vzdolž katere leži kraljičino ogromno zasebno posestvo Sandringham, na katerem princ Filip živi od neuradne upokojitve 2. avgusta 2017 (pri 96 letih). S kraljico živita tako rekoč ločeno življenje, saj ona živi in še vedno dela v Buckinghamski palači v Londonu. Princ na tem posestvu piše, slika, hodi na sprehode in lov ter – vozi. Večinoma po zasebnih cestah posestva.

Princ, dve ženski in dojenček

Huda prometna nesreča, ki jo je, kot vse kaže, z izsiljevanjem prednosti zakrivil kar princ sam, se je na srečo končala brez hujših poškodb. Princ je s svojim terencem z zasebne ceste kraljičinega posestva neprevidno zapeljal na oziroma čez prednostno prometno nevarno lokalno cesto A149 z veliko nepreglednimi priključki, ko je vanj trčilo manjše osebno vozilo. To naj bi vozilo 50 milj na uro (80 kilometrov na uro), kar je 10 milj (16 kilometrov na uro) manj, kot je omejitev hitrosti. Princ je policiji dejal, da ga je zaslepilo sonce. Njegov terenec je zasukalo in na robu ceste prevrnilo na bok. V drugem vozilu so bili voznica in dva sopotnika, eden od njiju je bil dojenček. Princ, voznica drugega vozila in sin (dojenček) so bili nepoškodovani, njena sopotnica pa jo je odnesla z zlomljeno roko in poškodovanim kolenom. Ona je tista, ki se je z roko v mavcu pojavila v nedeljskih časopisih in trdila, da se princ in kraljeva družina niso niti opravičili.

Dvainsedemdesetletni očividec Roy Warne, ki je najprej rešil dojenčka, je princu pomagal iz avta skozi okno na strehi. »Niti sanjalo se mi ni, kdo je, ker nisem videl njegovega obraza. Pomagal sem mu premakniti nogi, ki sta bili po malem ujeti. Šele potem sem videl njegov obraz in ga prepoznal.« Princ je kljub šoku odšel do drugega vozila in vprašal, ali so vsi v redu. Ko je prišla policija, sta morala oba voznika na test alkoholiziranosti. Oba sta bila trezna. »To je bila strahotna nesreča in neverjetno je, da ni bil nihče resno poškodovan,« je povedal Warne.

Princa utegnejo kazensko preganjati

Če bodo v preiskavi ugotovili, da je princ zakrivil nesrečo, ga utegnejo kazensko preganjati. Temu bi se lahko izognil, če bi se odpovedal vozniškemu dovoljenju, kar pa se očitno ne bo zgodilo. Znano je, da se kraljica jezi na moža, ki se je upokojil pred dvema letoma, ker še vedno vozi (njo so te dni paparaci dvakrat fotografirali za krmilom, enkrat pripeto z varnostnim pasom, drugič ne). Tudi njun sin, prestolonaslednik princ Charles, je nedavno dejal, da ga skrbi, ker oče vztraja za krmilom.

Na Otoku ni dokazov o tem, da so starejši vozniki nevarnejši. Podatki o številu mrtvih in ranjenih v nesrečah kažejo, da so veliko mlajši vozniki vpleteni v več nesreč, čeprav manj vozijo. Za cesto, na kateri se je zgodilo prinčevo trčenje, so že pred štirimi leti zaradi številnih nesreč in divjanja mladih voznikov predlagali znižanje omejitve hitrosti s 60 na 50 milj na uro (s 96 na 80 kilometrov na uro). Še isti dan, ko se je zgodila ta nesreča, so omejitev znižali.