Potem ko je petkovo kombinacijsko preizkušnjo za svetovni pokal dobil alpski smučar Marco Schwarz in sobotni smuk Vincent Kriechmayr, je pred nedeljskim slalomom vse kazalo na to, da bo Wengen letos minil v znamenju avstrijskega trisa. A nato se je zgodilo nepričakovano. Na sceno je stopil Francoz Clement Noel, aktualni mladinski slalomski prvak, in ugnal celotno konkurenco ter v 20. nastopu prišel do svoje sploh prve zmage v članski konkurenci.

Hadalin iskal konstantnost

Enaindvajsetletni smučar iz Remiremonta, ki se je na progo podal s številko 10, je bil najhitrejši na prvi progi, na kateri je razočaral predvsem najboljši alpski smučar zadnjih osmih sezon Avstrijec Marcel Hirscher, ki je bil z zaostankom 91 stotink šele peti. Precej bolje mu je šlo v drugi vožnji, saj je brezkompromisno napadel, imel najboljši čas, a je skupno to zadostovalo »le« za tretje mesto. Noel je namreč zdržal pritisk in odlično smučal predvsem v zgornjem delu, kar je v spodnjem zadostovalo za uspeh z osmimi stotinkami prednosti. Med Francoza in Hirscherja se je vrinil Avstrijec Manuel Feller, ki je bil od rojaka hitrejši za le dve stotinki.

Od Slovencev je do točk prišel Štefan Hadalin, ki je bil soliden 14. Po prvi vožnji mu je kazalo bolje, saj je bil 11., nato pa v nadaljevanju izgubil tri mesta. Jakob Špik je odstopil v prvi vožnji. »To je rezultat, ki ga iščem, saj imam zdaj neko konstantnost. Uspeli sta mi dve solidni vožnji z manjšimi napakami, ampak je to sestavni del smučanja. V celoti gledano sem zadovoljen. Še drugi zaporedni dober rezultat mi koristi tudi pri samozavesti. Tako se bom lažje pripravil na tekmovanje v Kitzbühelu,« je povedal Štefan Hadalin.

Čatru Wengen leži

Precej bolj pa se je od Slovencev včeraj na smuku izkazal Martin Čater. Na znamenito progo se je podal s številko 41, na najdaljšem smuku pa bil hiter v zgornjem delu ter ves čas držal stik z najhitrejšimi z zaostanki sekundo oziroma manj. Štirinajsti vmesni čas pred koncem je pomenil, da bo vpisal dobro uvrstitev. Vprašanje je bilo le, do kam bo segel. Ob prihodu v cilj se je ob njegovem imenu pojavila številka osem. To je bil njegov tretji najboljši dosežek v svetovnem pokalu in hkrati uvrstitev kariere v smuku. »Odlično se počutim, zelo dobro je biti v cilju s takšnim rezultatom. Že lani sem tu dobro smučal, letos pa mi je uspela še ena super vožnja, zato sem zelo zadovoljen,« je žarel Martin Čater. Pohvalil ga je tudi trener Peter Pen: »Ko Martin hoče in se odloči ter tako smuča, potem se pokaže njegova kakovost. Drugače mu moram pa jaz govoriti, česa je sposoben. Imel je pravi pristop, saj je bila tekma psihično in fizično izredno težka. Bolj je šel proti cilju, boljši je bil. Dosegel je vrhunski rezultat in nadgradnjo lanskega. Res je dobro funkcioniral.«

Zmago na smuku v Wengnu je prvič slavil Avstrijec Vincent Kriechmayr. Domači matador Beat Feuz je osvojil drugo mesto in se uvrstil pred Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja na tretjem mestu. Na startu sta bila sicer še dva Slovenca. Točke je s 27. mestom osvojil tudi Boštjan Kline, Miha Hrobat pa je smuk končal na 38. mestu.