V operaciji, ki so jo zaradi slabih vremenskih pogojev večkrat preložili, sodelujeta dve ladji. Odstranjevanje je zahtevno predvsem zato, ker bo potekalo na zelo prometni poti, ki jo uporabljajo tovorne ladje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ladja MSC Zoe, ena največjih tovornih ladij, ki pristaja v evropskih pristaniščih, je v noči na 2. januar na poti iz belgijskega pristanišča Antwerpen v nemški Bremerhaven zaradi hudega neurja izgubila 291 kontejnerjev. Večina jih leži na morskem dnu v bližini nizozemskih Frizijskih otokov, približno dvajset pa ob nemškem otoku Borkum severozahodno od celinske Nemčije.

Nekaj več kot 20 jih je medtem naplavilo na zahodno obalo Frizijskih otokov, v njih pa so bili avtomobilski deli, televizorji, pohištvo, igrače in tudi obutev. Nekaj jih je naplavilo tudi na obalo na severozahodu Nemčije.

Lastnik v Panami registrirane ladje, družba MSC Mediterranean Shipping Company s sedežem v Ženevi je zagotovil, da bo v celoti pokril stroške sanacije po dogodku.