Na seji, ki se bo po dogovoru kolegija predsednika DZ začela 28. januarja, bo verjetno ena odmevnejših razprava o ustavni obtožbi zoper predsednika vlade Marjana Šarca, čeprav glede na napovedi poslanskih skupin predlog nima realnih možnosti za uspeh. Da bi prišla do presoje ustavnih sodnikov, jo mora namreč podpreti absolutna večina poslancev, kar pa je glede na napovedi poslanskih skupin malo verjetno.

Za vložitev predloga za ustavno obtožbo so se poslanci SDS in SNS konec lanskega leta odločili po tistem, ko je DZ zavrnil novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero so v SDS poskušali uresničiti odločbo ustavnega sodišča iz leta 2014 o financiranju zasebnega šolstva. Predsedniku vlade očitajo kršitev več členov ustave in zakona o vladi ter opustitev dolžnega ravnanja.

Pod zahtevo za odreditev komisije podpisani skoraj vsi poslanci

Šarec je predlog že ocenil "bolj kot poleno pod nogami kot pa resen institut". Napovedal je, da bo vlada poskušala uresničiti tudi to odločbo ustavnega sodišča.

Med pomembnejšimi odločitvami poslancev bo tudi odreditev parlamentarne preiskave za ugotavljanje politične odgovornosti pri domnevnih nepravilnostih v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Pod zahtevo za odreditev parlamentarne preiskovalne komisije so podpisani skoraj vsi oz. 89 poslancev.

Eden bistvenih elementov delovanja preiskovalne komisije bo ugotavljanje, kako je DUTB preverjala kupce terjatev, da ti terjatev niso prodali prvotnim dolžnikom, je na predstavitvi predloga za njeno ustanovitev pojasnil poslanec NSi Jernej Vrtovec, ko bo predvidoma tudi vodil komisijo. Informacije po njegovih besedah kažejo, da je bilo pri dosedanjem delovanju t. i. slabe banke več negospodarnih odločitev, vključno s kaznivimi dejanji.