Kot smo izvedeli iz dnevnega časopisja, se nam s 1. januarjem 2019 obeta podražitev oskrbnine zaradi zvišanja minimalne plače uslužbencem. Ravnokar pa smo k obračunu oskrbnine za mesec december 2018 dobili obvestilo, da se bo v domu upokojencev Ljubljana Center zvišala cena oskrbnega dne za cca. 2,2 odstotka. Ob sklenitvi sporazuma vlade s sindikati konec lanskega leta je vlada zagotovila, da bo priskrbela sredstva za pokritje dogovorjenih zvišanj plač zaposlenih delavcev.

Stanovalci domov za starostnike ne nasprotujemo dvigu osebnih dohodkov zaposlenih v domovih, saj se ves čas zavedamo, da so njihove plače prenizke pri njihovih težkih in zahtevnih delovnih obremenitvah. Menimo pa, da bremena višjih plač ne smejo nositi oskrbovanci domov. Treba je upoštevati 66. člen zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Morebitno pomanjkanje denarja ne sme in ne more biti vzrok za neupoštevanje jasne določbe zakona. Redna uskladitev oskrbnine v domovih (2,5–3 odstotkov) pa se obeta še s 1. marcem 2019.

Odločno protestiramo proti takšnemu nejasnemu reševanju položaja oskrbovancev v domovih za starostnike v Sloveniji, kajti pozablja se, da pokojnine stagnirajo že od leta 2008. Mnogi oskrbovanci že zdaj ne morejo več kriti stroškov oskrbnine zaradi prenizkih pokojnin. Kakšna bo njihova usoda?

Vlada Republike Slovenije pričakuje, da bo bremena rasti stroškov dela prek višjih oskrbnin in nižjega standarda v domovih nosilo več kot 20.000 stanovalcev v domovih za starostnike. Takemu reševanju problematike ostarelih ostro nasprotujemo, kajti v naši ustavi še vedno piše, da je Slovenija socialna država. Ali si upa vlada to vrednoto zanikati in jo obiti?

In v vednost še naslednje. Upokojenci v Sloveniji predstavljamo precejšen delež volilcev, pa se nas oblast zelo poredko spomni z drobtinicami. Kandidati za volitve se trudijo biti všečni nam upokojencem in obljubljajo vse povprek, kako bo naši populaciji iz leta v leto bolje. Pa žal ni tako. Vse kaže, da nas jemljete za populacijo, ki sicer tarna, se jezi, navsezadnje pa potrpi in vam ne dela težav. Na to ste se, žal, že navadili.

Verjemite pa, da nam bo enkrat tudi dovolj. Tudi mi smo sposobni biti glasni in se javno upreti na Prešernovem trgu pred Prešernovim spomenikom. Zato vas prosimo, da nas jemljete resno.

Prof. dr. Ignacij Voje

predsednik sveta upokojencev doma na Taboru