Za slovenski biatlon je bil današnji dan v zasneženem bavarskem Ruhpoldingu slab. Jakov Fak je skupaj z Mitjem Drinovcem in Klemnom Bauerjem v sprintu (10 km) ostal daleč zadaj v paketu med 61. in 65. mestom. Le najmlajša Polona Klemenčič je s 47. mestom izenačila svoj najboljši dosežek v karieri izpred konca starega leta na Češkem in s tem edina od slovenske osmerice dobila pohvale za nastop.

Moško biatlonsko tekmo so zaradi preobilice in napovedi dodatnega sneženja preložili za en dan. To bi nemara lahko še najbolj koristilo Jakovu Faku. Po krajši bolezni se je moral zaradi nastopa v štafeti vrniti na tekme že v nedeljo v Oberhof, kjer pa ni blestel. Tako je imel dan več za prilagoditev in vrnitev v optimalno stanje, a ni veliko pomagalo. Ob dveh zgrešenih tarčah tudi v smučini ni bil niti približno tako hiter, kot bi bilo primerno njegovemu slovesu (41. čas teka). Ob tem se v primerjavi z drugimi v ekipi zdi, da se je morda nekaj zapletlo s pripravo smuči. Novozapadli sneg je eden bolj delikatnih. Klemen Bauer, ki je še v nedeljo postavil izjemno dober čas v štafeti in je na Bavarskem veliko obetal, je imel v smučini ob enaki strelski statistiki z dvema kazenskima krogoma šele 60. tekaški čas, kar je zanj zelo skromno. Primerjava z Mitjo Drinovcem kaže tudi na to, da oba najboljša biatlonca nista v optimalnem stanju. Iz tega je sledila tudi odločitev strokovnega štaba z glavnim trenerjem Urošem Velepcem, da za današnjo moško tekmo (14.30) prijavijo četverico Miha Dovžan, Klemen Bauer, Mitja Drinovec in Rok Tršan. Jakov Fak bo s tem dobil dan premora in izkoristil pravico nastopa na nedeljski tekmi s skupinskim startom tridesetih najboljših v svetovnem pokalu. Za najatraktivnejšo disciplino ima zagotovljen nastop s številko 19.

Tudi današnji nastop štafete bo pomemben. V pokalu narodov IBU Slovenija brani dvanajsto mesto, kar je osrednji cilj sezone za moško reprezentanco. Ruhpolding, kjer ima strelišče dobro lego za boljšo strelsko statistko, je z natančnimi zadetki (10/10) izkoristila Polona Klemenčič. »Uspelo mi je streljati brez napake. Le tekaško se moram še izboljšati, saj sem bila le pet sekund od točk svetovnega pokala. Verjamem, da se bo pet sekund na naslednji tekmi obrnilo meni v prid,« po dobrem nastopu upa Klemenčičeva, ki bo v soboto (14.30) na startu z žensko štafeto. Prestavljena moška tekma ni vplivala na najboljšega v zimi Johannesa Thingnesa Boeja. Na enajstih posamičnih tekmah je nanizal že osem zmag. Ob tem je družinsko slavje z drugim mestom dopolnil njegov starejši brat Tarjei Boe, pred osmimi leti skupni zmagovalec svetovnega pokala. »Lepo je deliti zmagovalni oder z bratom. To se ne zgodi velikokrat,« je povedal po tekmi.