Sredi decembra lani, natančneje 21., se je v Celju zgodil precej neprijeten dogodek za družbo za zasebno varovanje Aktiva varovanje s sedežem v Mariboru. Po naših podatkih naj bi iz blindiranega avtomobila za prevoz denarja in vrednostnih papirjev omenjene družbe na sedežu podjetja izginila večja količina denarja, govori se o približno milijon evrov gotovine. Milena Trbulin, tiskovna predstavnica PU Celje, nam je potrdila, da policisti obravnavajo tatvino denarja na škodo varnostne službe v Celju. »Ker preiskava še poteka, vam več podatkov še ne moremo posredovati,« nam je še sporočila.

Še bolj redkobeseden kot policija je bil Ranko Šmigoc, izvršni direktor družbe Aktiva varovanje. »Zaradi policijske preiskave, ki še poteka, vam ničesar v zvezi z omenjenim dogodkom ne morem povedati. Več informacij o dogodku vam bomo lahko povedali po koncu preiskave,« pravi Šmigoc.

Po naših podatkih se je tatvina denarja – šlo naj bi za denar, ki naj bi ga varnostnika omenjenega podjetja z blindiranim avtomobilom tistega dne prevzela pri strankah – zgodila na dvorišču poslovne enote v Celju, na Trnoveljski cesti. Varnostnika, ki sta prevažala denar, naj bi blindirani avtomobil, v katerem naj bi bili natovorjeni denar in druge vrednostne pošiljke, menda dopoldne pustila na dvorišču podjetja, ki pa naj ne bi bilo ustrezno varovano.

Ključ pri armaturni plošči

Po neuradnih podatkih naj bi ga varnostnika pustila tam, ker naj bi nekoliko prej kot običajno končala svojo izmeno, saj naj bi že prevzela denar od vseh strank. Avtomobil z dragocenim tovorom naj bi nato prevzela varnostnika popoldanske izmene. Vendar kolegov iz poznejše izmene naj ne bi počakala in opravila primopredaje, temveč naj bi brez nadzora pustila avtomobil z veliko količino denarja.

Pojavlja se vprašanje, kako so tatovi izvedli tatvino denarja iz blindiranega avtomobila. Po naših podatkih to naj ne bi bilo težko, saj naj bi varnostnik, ki je vozil, ključ avtomobila pustil kar v odklenjenem vozilu, nekje pri armaturni plošči, kjer bi ga našel varnostnik, ki bi avto vozil popoldne. To naj bi bila menda običajna praksa nekaterih varnostnikov podjetja Aktiva varovanje pri predaji službenih avtov, kar pa je nedvomno v nasprotju z zakonskimi predpisi glede prevažanja in varovanja gotovine in drugih vrednostnih pošiljk. Poleg tega po neuradnih podatkih eden od varnostnikov, ki je prevažal pozneje izginuli denar, sploh naj ne bi imel dovoljenja za nošnjo orožja, kar je nujno pri prevozu denarja in drugih vrednostnih pošiljk. Neuradno smo izvedeli, da naj bi oba varnostnika že suspendirali.