Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na tiskovni konferenci po pogovorih z Vladimirjem Putinom dejal, da je ruskemu gostu prenesel stalno pripravljenost Srbije za pogajanja in kompromise, da pa ne more in nikoli ne bo mogla pristati na ponižanja. Rusiji se je zahvalil za podporo pri ohranjanju integritete in neodvisnosti Srbije ter dodal, da je Putina seznanil z vsem, kar se dogaja v zvezi s Kosovom in Metohijo. »Videti je, da smo pri tem dobili pomembno podporo predsednika Putina,« je povedal Vučić.

Ruski predsednik je potrdil, da delijo skrb s srbskim vodstvom, saj lahko dejanja, ki jih je Priština storila v zadnjem času, destabilizirajo Balkan. »Naše stališče je znano in strinjamo se, da je nujna obojestransko sprejemljiva rešitev na temelju resolucije varnostnega sveta ZN 1244,« je dejal Putin in podčrtal, da omenjeni dokument ne dovoljuje nobenih oboroženih sil na Kosovu z izjemo kontingenta Združenih narodov. Kosovo je, kot je znano, konec lanskega leta ob beograjskih protestih in tihem pristanku ZDA začelo oblikovati svojo vojsko. Na novinarsko vprašanje, ali bi lahko prišlo do ruskega posredovanja v dialogu med Beogradom in Prištino, pa je Putin dejal, da ga aktivno spremlja, vendar pa je posrednik Evropska unija. Slednji je kljub temu očital, da ni dosegla prav veliko, pri čemer se ne uresničuje niti že dogovorjeno, in ob tem izpostavil dejstvo, da še vedno ni bila ustanovljena skupnost srbskih občin na Kosovu.

Ruske investicije in donacije

Pri gospodarskih odnosih je Vučić poudaril, da so uredili vse potrebno za priključitev na plinovod Turški tok, po katerem bo ruski plin pritekel v Srbijo prek Turčije in Bolgarije, Putin pa je dodal, da bodo v srbsko infrastrukturo vložili poldrugo milijardo dolarjev in da so pripravljeni plinovod potegniti še do drugih držav, ki bi izrazile interes za sodelovanje. Ruskega predsednika je na današnjem obisku Beograda spremljala močna delegacija z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ministrom za energetiko Aleksom Novakom in namestnikom obrambnega ministra Aleksandrom Fominom ter vodilnimi ljudmi Gazproma, Roskozmosa in Rosatoma.

Putin je obisk sklenil v največji beograjski pravoslavni cerkvi svetega Save, ki jo dokončujejo tudi z ruskimi donacijami. S patriarhom Irinejem in Vučićem si je ogledal cerkev, pred katero ga je pozdravila množica ljudi z vseh koncev Srbije. Po navedbah policije jih je bilo več kot 125.000, shod v organizaciji tako imenovanega proruskega nevladnega sektorja in domoljubnih društev pa je močno zaznamoval organiziran prihod članov Vučićeve napredne stranke (SNS) z angažiranjem lokalnih odborov po državi. Putin je množico pozdravil zgolj s »hvala« in ruskim »spasiba.«