Upravni odbor koncerna je odločitev danes sprejel »z vidika ekonomske racionalnosti Hitachija kot zasebnega podjetja«, so sporočili. Zaustavitev projekta jedrske elektrarne Wylfa Newydd na majhnem otoku Anglesey pred waleško obalo bo japonsko podjetje stalo 300 milijard jenov (2,4 milijarde evrov).

Hitachi je gradnjo začel po prevzemu britanskega podjetja Horizon Nuclear Power leta 2012. Britanska vlada je pristala na sofinanciranje dveh tretjin gradbenih stroškov, Hitachi in britanski vlagatelji pa naj bi pokrili preostanek. A poskusi najti soinvestitorje so padli v vodo, britanska vlada pa svojega deleža sofinanciranja v luči težav z brexitom prav tako ni želela povečati.

Skupno je projekt vreden 3000 milijard jenov (dobrih 24 milijard evrov), jedrska elektrarna pa naj bi pokrivala okoli šest odstotkov potreb po električni energiji v Veliki Britaniji.

Udarec za prizadevanja širitve posla zunaj Japonske

»Žal kljub vsem prizadevanjem vpletenih strani nismo uspele doseči sporazuma, ki bi zadovoljil vse,« je pojasnil Hitachi. Zato se je podjetje odločilo projekt pospraviti v predal, dokler ne bo pripravljena nova finančna konstrukcija.

Odločitev Hitachija pomeni tudi velik udarec za njegova prizadevanja širitve posla zunaj Japonske. Tam so namreč naročila novih reaktorjev po katastrofi v Fukushimi marca 2011 usahnila.

Podobno odločitev kot Hitachi je sicer lani sprejela tudi Toshiba, ki je opustila podoben projekt v britanskem kraju Moorside. Po umiku japonskih podjetij se bo Velika Britanija morala odločiti, ali se bo po jedrsko tehnologijo obrnila na Kitajsko, ali bo kurila več fosilnih goriv, ali pa skušala še hitreje razviti rabo obnovljivih virov energije, navaja britanski časnik Financial Times.