Med poslovnimi partnerji, katerim naj bi Huawei ukradel poslovne skrivnosti, naj bi bil nemški T-Mobile, in sicer naj bi šlo za T-Mobilovo robotsko napravo za testiranje pametnih telefonov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Zadeve ne ameriško pravosodno ministrstvo ne Huawei nista želela komentirati.

So pa v Huaweiju dejali, da so spore s T-Mobilom rešili leta 2017, »ko je ameriško sodišče v primeru T-Mobilovega tožbenega zahtevka glede poslovnih skrivnosti presodilo, da ni nastala škoda, ni prišlo do neupravičene koristi in ni bilo zlonamernega ravnanja«.

Preiskava bi lahko povečala napetosti med ZDA in Kitajsko ter Kanado in Kitajsko, potem ko je Kanada lani na podlagi ameriškega naloga - ZDA Huaweiju očitajo kršenje sankcij proti Iranu - pridržala prvo finančnico in hčer ustanovitelja Huaweija Meng Wanzhou, ki je bila v prvi polovici decembra teden dni v hišnem priporu. Od aretacije Mengove so na Kitajskem dva Kanadčana pridržali, še enega pa obsodili na smrt zaradi tihotapljenja mamil.

Pod drobnogledom zaradi domnevnih povezav s kitajsko vlado

Huawei, drugi največji proizvajalec pametnih telefonov in največji proizvajalec telekomunikacijske opreme na svetu, je v ZDA že leta pod drobnogledom zaradi domnevnih povezav s kitajsko vlado. Ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei je v enem redkih medijskih intervjujev v torek ostro zanikal obtožbe, da je njegovo podjetje sodelovalo pri vohunjenju za kitajsko vlado.

Do napetosti prihaja ob prizadevanjih ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi se podjetja več odločala za proizvodnjo na ameriških tleh ter da bi se zmanjšalo neravnovesje v ameriški trgovini s Kitajsko in odpravilo, kot pravi Trump, nepoštene trgovinske prakse Pekinga.

Poleg visokih carin, ki so jih ZDA uvedle za vrsto kitajskih izdelkov, so med drugim sedaj ameriški zakonodajalci sprejeli zakon, ki prepoveduje izvoz ameriških delov in komponent kitajskim telekomunikacijskim podjetjem, ki kršijo ameriško zakonodajo - po navedbah AFP sta najverjetnejši tarči tega zakona družbi Huawei in ZTE.