Odvzeti servis na odprtem prvenstvu Avstralije zadnji zmagovalki grand slam turnirja v New Yorku Naomi Osaka in vodstvo v drugem setu s 4:2 sta verjetno odločilna stopnička v karieri Konjičanke Tamare Zidanšek na poti proti prvi petdeseterici najboljših teniških igralk sveta. Čeprav je Japonka na koncu slavila s 6:2, 6:4, je bila njena izjava še na prizorišču Margaret Court takoj po dvoboju, v katerem jo je podpiralo nekaj stotnij navijačev iz dežele vzhajajočega sonca (izseljencev iz Slovenije ni bilo niti za vzorec), dovolj zgovorna: »Res sem zelo, zelo vesela zmage!«

Nič ni zmotilo Tamare Zidanšek, četudi se je že med ogrevanjem usul dež in sta morali z nasprotnico zapustiti igrišče, da so zaprli premično streho in obrisali in temeljito posušili tla v dvorani. Z igro, zlasti v drugem nizu, je Zidanškova vzbudila zanimanje zase tudi v novinarskem središču in v angleškem jeziku je morala odgovarjati na tiskovni konferenci, po kateri so jo nemudoma odpeljali na kontrolo dopinga. »Vse skupaj me je presenetilo, sem pa vesela, da sem izkusila na grand slam turnirju dvoboj s četrto igralko sveta. Njeni servisi so hitri od 160 do 180 kilometrov na uro, točni, udarci med igro konstantni in zanesljivi. Ampak zdaj vem, da sem tudi sama sposobna igrati na tem nivoju!« je bila kljub porazu zadovoljna 21-letna Tamara Zidanšek.

Pravi šolski primer dolgoletnih izkušenj sta v igri dvojic prikazali Velenjčanka Katarina Srebotnik in Američanka Raquel Atawo. Prva šteje 37, druga 36 let. V prvem dvoboju na OP Avstralije 2019 sta se pomerili z ameriškima tekmicama, ki sta se v igri posameznic s precejšnjo lahkoto uvrstili v tretji krog med posameznicami, že na naših straneh napovedana kot bodoča šampionka 17-letna Amanda Anisimova in nekaj let starejša Danielle Collins. Športni veteranki sta zmagali prepričljivo s 6:1, 6:3. »Dvojice so popolnoma druga kategorija kot igranje med posamezniki. Izkušnje so bile odločilne. S partnerico sva se dogovorili, da nobena od naju ne odloča o taktiki, igro pač vodi tista, ki je na servisu. In res dobro nama je šlo,« je bila po zmagi razpoložena Katarina Srebotnik. Povedala je še, da se počuti odlično, da je zdrava in prepričana, da se bosta tudi z visokoraslim Dalmatincem Frankom Škugorjem v kategoriji mešanih parov dobro ujela.

Manj sreče v igri dvojic je imela v Švico preseljena Slovenka Dalila Jakupović, ki je tekmovala s stalno partnerico, Rusinjo Irino Hromačevo. Dvoboj z Kazahstankama Zarino Dijas in Julio Putincevo sta izgubili s 3:6, 4:6. »Čeprav me je partnerica močno spodbujala, po hudi virozi, ki me je mučila v preteklem tednu, še vedno nimam dovolj moči za dobro igranje. Iz Avstralije grem naravnost domov v Švico, po tem pa za nekaj dni pridem še v Slovenijo, da se pripravim za reprezentančni nastop na pokalu federacij,« je napovedala 28-letna Dalila Jakupović.