Kriminalisti so pri osebi na Gorenjskem odkrili postovko, ki je kar leto in pol preživela v kletki na dvorišču. »Ptica je v nezakonitem ujetništvu bivala v neustreznih bivalnih razmerah in brez ustrezne oskrbe. Vodo za pitje je imela zamrznjeno, njene kletke niso redno čistili, po tleh so ležala trupla mrtvih ptic in ježa,« so sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), kjer so osumljenca tudi prijavili policiji.

Ti so samico postovke zasegli in jo predali zavetišču za prostoživeče živali na Muti. Po pregledu je veterinar ocenil, da je ptica kljub ujetništvu v dokaj dobri kondiciji, a bo vendarle potrebovala vsaj tri mesece veterinarske oskrbe. Ker trenutno ne bi bila zmožna sama preživeti v naravi, jo bodo v zavetišču skušali rehabilitirati in jo čez nekaj mesecev poskusili spustiti nazaj v njeno naravno okolje.

Postovka je vrsta sokola oziroma ptica iz reda ujed (Falconiformes), ki je na seznamu zaščitenih živalskih vrst, kar pomeni, da je ne smemo jemati iz narave, nezakonito pa je tudi njeno zadrževanje v ujetništvu. Samica postovke je tudi na »rdečem seznamu« ptičev gnezdilcev, za katere obstaja nevarnost, da bodo zaradi sprememb v življenjskem prostoru postali ogroženi.

Oseba, ki je ptico zadrževala v ujetništvu, je tako osumljena nezakonitega ravnanja z zaščiteno živaljo, za kar je zagroženo do tri leta zapora. Ker pa je osumljenec po navedbah DOPPS doma izdeloval in naprej prodajal pasti za lov na ujede, ki je pri nas prepovedan, mu grozi še ovadba zaradi nezakonitega lova.