Hashemijevo so zaprli kot »materialno« ali ključno pričo za primer o katerem nihče ne ve nič. Njen sin Hossein Hashemi, ki živi v ZDA, je ameriškim medijem povedal, da ve le to, da so jo odpeljali v Washington in zaprli.

Aretirali so jo v St. Louisu, kjer je snemala dokumentarni film o protestnem gibanju temnopoltih Američanov, ki padajo pod streli policije »Črna življenja štejejo« (Black Lives Matter).

FBI nima komentarja o ženski, ki je bila pred spremembo imena in vere ter selitvijo v Iran znana kot Melanie Franklin. V Iranu dela za državno televizijo programa v angleškem jeziku že 25 let.

Aretacija po vzoru Irana

Iran na podoben način že dolga leta zapira ameriške državljane, ki jih potem uporablja za pogajanja z Washingtonom. ZDA imajo kljub vladavini prava zakonska določila, ki lahko v primeru potrebe ustavne zaščite odpravijo. Eno od takih je zakon o »materialnih« pričah, ki oblastem dovoljuje priprtje brez obtožnice.

Iranska državna televizija je sprožila javno kampanjo za osvoboditev svoje voditeljice, ki je podobna tistim, ki jo uporabljajo sorodniki Američanov, zaprtih v Iranu. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Irana Bahram Gašemi je dejal, da aretacija kaže na rasistično politiko Trumpove vlade in pozval k brezpogojni izpustitvi ženske.