Udeleženci shoda so nosili sveče in transparent »nas je kljub vsemu več«. Sveče so prižgali pred pravoslavno cerkvijo svetega Save.

»Nisem problem jaz kot osebnost, temveč to, da govorim resnico. Če ne ukrepate, potem glejte nasilje. Ljudje so prestrašeni in razumem jih, a nihče nima pravice s svojim strahom ogroziti prihodnosti drugih. Uprite se, nas je kljub vsemu več,« so izjave ubitega politika, ki jih je ob začetku shoda prebral srbski igralec Branislav Trifunović. Igralec je še opozoril, da po letu dni še vedno ni znano, kdo je ubil Ivanovića in kdo je naročil njegov umor.

Spominske maše se je udeležil tudi Vučić

Organizatorji shoda so nov protest napovedali za soboto v Beogradu.

Pred shodom je v cerkvi svetega Save potekala spominska maša, ki se je je udeležil srbski državni vrh, tudi predsednik Aleksandar Vučić in premierka Ana Brnabić. V Kosovski Mitrovici pa so se obletnice umora v sredo spomnili s prižiganjem sveč na kraju, kjer je bil ubit Ivanović.

Ivanovića so iz mimo vozečega avtomobila 16. januarja lani z več streli ubili neznanci pred sedežem njegove stranke v Mitrovici. Bil je viden zmeren politik kosovskih Srbov, pa tudi eden redkih, ki je bil javno kritičen do politike Beograda do Kosova. Zaradi tega so se pojavile konfliktne teorije o tem, kdo stoji za njegovim še nepojasnjenim umorom. Kosovske oblasti so novembra lani prijele tri kosovske Srbe, ki jih sumijo vpletenosti v umor, a podrobnosti preiskave še niso znane.