Vox je prva skrajno desna stranka, ki je osvojila sedeže v enem od regionalnih parlamentov v Španiji po koncu diktature pod vodstvom Francisca Franca leta 1975.

Po 36 letih vladavine socialistov v Andaluziji, španski pokrajini z največ prebivalci, je stranka Ciudadanos prejšnji teden dosegla dogovor o oblikovanju koalicije z Ljudsko stranko. Ti dve stranki sta na decembrskih volitvah skupaj osvojili le 47 sedežev v 109-članskem regionalnem parlamentu.

Pred tem si je Ljudska stranka zagotovila za oblikovanje večine nujno potrebno podporo skrajno desne stranke Vox, ki je na volitvah osvojila presenetljivih 12 sedežev. Dogovor dveh strank sicer med drugim prinaša ostrejše ukrepe proti ilegalnim migracijam, poroča dpa.

Novega andaluzijskega premierja Morena je tako danes poleg 26 poslancev Ljudske stranke, 21 poslancev liberalne stranke Ciudadanos podprlo tudi 12 poslancev skrajno desne Vox.

Stranka Vox, ki je bila ustanovljena leta 2013, se zavzema tudi za odpravo "ideologije spola" in odpravo zakona proti nasilju na podlagi spola. Kot poudarjajo predstavniki te stranke, v Španiji vlada "diktatura žensk".

Pred glasovanjem o imenovanju nove andaluzijske vlade se je danes na ulicah več španskih mest zbralo več tisoč protestnikov - večinoma žensk.