Na zahodu zvezne države Novi južni Wales so danes temperature v povprečju dosegle 42 stopinj Celzija. Kot so sporočili iz nacionalnega meteorološkega urada, so zadnji primerljiv vročinski val glede intenzivnosti - višine temperatur in dolžine trajanja vročine - zabeležili leta 1939, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V zvezni državi Južna Avstralija so medtem zabeležili najvišje temperature doslej. V mestu Port Augusta se je živo srebro povzpelo na 48,9 stopinje Celzija, kar je 0,7 stopinje Celzija več od prejšnjega temperaturnega rekorda te zvezne države. Vročina s temperaturami nad 40 stopinj Celzija sicer že več dni vztraja tudi v tamkajšnji prestolnici Adelaide, zaradi česar so lokalne oblasti izdale rdeče opozorilo.

V notranjosti zvezne države Victoria je v nekaterih mestih živo srebro doseglo 46 stopinj Celzija. Gasilci so imeli tu polne roke dela, saj je izbruhnilo več požarov.

Avstralske oblasti so zaradi naraščajočih temperatur v torek posvarile prebivalce, naj se izogibajo gibanju na prostem in naj pijejo zadostne količine tekočine.