Republikanci so jo nemudoma označili za zmešano žensko, ki ima ideje, s katerimi bo uničila gospodarsko blaginjo države. Pri tem seveda zanemarjajo, da je bila v "zlatih časih", 60. letih prejšnjega stoletja, davčna stopnja za dohodek nad 200.000 dolarjev na leto 91-odstotna. V današnjih dolarjih bi bil s tako stopnjo obdavčen dohodek nad 1,3 milijona dolarjev na leto.

Republikancem je od Ronalda Reagana naprej uspelo prepričati velik del Američanov, da nizke davčne stopnje za najbogatejše koristijo vsem, vmes pa so razlike med bogatimi in revnimi naraščale naprej.

Poraz republikancev na zadnjih vmesnih volitvah lani novembra v predstavniški dom so pokazale, da se mnenje počasi spreminja, kajti na volitve so šli po potrjeni davčni reformi, ki je bogatim še dodatno znižala davke.

Anketa konservativnega časopisa Hill in inštituta Harris to potrjuje, saj se z idejo 28-letne newyorške kongresnice strinja 59 odstotkov Američanov, med njimi celo 45 odstotkov republikancev.

Nekdanji guverner Wisconsina Scott Walker se je skušal iz Newyorčanke norčevati na Twitterju, kjer je razlagal, kako se enostavno razložijo davčne stopnje pred Reaganovimi časi šolarjem petih razredov osnovne šole.

Walker je napisal, da babica otroku za opravila plača deset dolarjev, ko pa otrok pride domov, mu starši vzamejo sedem dolarjev. »Še otroci vedo, da to ni pošteno,« je tvitnil Walker in takoj dobil nazaj malce drugačno razlago.

»Kako razložimo davčno politiko skrajno desnemu guvernerju. Zamisli si, da za babico opraviš delo in ti plača deset dolarjev. Ko prideš domov, obdržiš ves denar, ker gre le za deset dolarjev. Nato pa obdavčimo vaškega milijarderja, ki služi tone denarja s tem, da premalo plačuje sovaščanom,« je guvernerju davčno politiko razložila Ocasio Cortes.