Evans, trenutno 189. na lestvici ATP, je moral v Melbournu celo v kvalifikacije, res pa je, da gre za igralca, ki so ga ujeli pri jemanju nedovoljenih poživil, pred tem pa je bil v teniški karavani že precej višje, in sicer celo na 41. mestu svetovne jakostne lestvice.

Dvoboj je trajal več kot dve uri in pol. Federer je bil v posebej težkem položaju v uvodnem nizu, ko je Evans povedel s 5:3, nato pa je z napakama na mreži tudi sam pomagal 37-letnemu Švicarju do preobrata. V drugem nizu se je najavljal obraten razplet, ko je Evans uspešno izničil zaostanek 3:5 in Švicar je imel celo dve žogici, da predčasno dobi niz.

Federer v Melbournu napada že sedmo zmago, kar bi bil nov rekord Melbourna, obenem pa jubilejno stoto turnirsko zmago in 21. zmago na turnirjih za grand slam.

Kar štiri nize pa je moral za napredovanje odigrati šestopostavljni Hrvat Marin Čilić, ki ga je v lanskem epskem finalu šele po petih nizih ustavil prav Federer. Na koncu je s 7:5, 6:7 (9), 6:4 in 6:4 premagal 23-letnega Američana Mackenzieja McDonalda, dvoboj pa je trajal tri ure in 37 minut.

Uspešen začetek Andreje Klepač

»Mackenzie je igral neverjeten tenis in zadeval neverjetno dobro. Sam sem se moral res potruditi in zato sem tudi izredno zadovoljen z zmago,« je po napredovanju dejal nekdanji zmagovalec odprtega prvenstva ZDA s Hrvaške. Ta se še vedno bori s poškodbo kolena. »Stanje je vse boljše in vem, da lahko zdaj z vsakim nastopom napredujem v igri. Posebej tukaj, kjer je vzdušje vsakokrat izjemno.«

Izpadel pa je petopostavljeni Južnoafričan Kevin Anderson. Zanj je bil s 4:6, 6:4, 6:4 in 7:5 usoden Američan Frances Tiafoe. Američan je bil za lanskega finalista Wimbledona, ki ima težave s komolcem, enostavno premočan v odločilnih trenutkih dvoboja, s čimer je poskrbel tudi za prvo večje presenečenje v Melbournu.

Na turnirju je prav tako vse manj Slovencev. Aljaž Bedene je izpadel še v igri dvojic. Poljak Lukasz Kubot in Argentinec Horacio Zeballos sta bila boljša od 29-letnega Bedeneta in mladega Nemca Maximiliana Martereja v treh nizih s 7:5, 5:7 in 6:3.

Uspešno pa je začela Andreja Klepač. V Paru s Španko Jose Maria Sanchez Martinez sta s 6:2 in 7:6 (6) po dobri uri premagali Avstralko Naiktho Bains in Destanee Aiava.