»Mislim, da moramo iz tega trenutka ustvariti priložnost,« je v kraju Grand Bourgtheroulde na severozahodu države povedal Macron. »Vsa vprašanja so odprta« v teh dveh mesecih razprave, v kateri lahko sodelujejo vsi Francozi, pri čemer pa »ne sme biti tabujev«, je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nato so spregovorili še župani normandijskih občin, ki so predstavili težave, nad katerimi tožijo njihovi občani. Med drugim so opozorili na pomanjkanje zdravnikov, zapiranje porodnišnic in težave z javnim prevozom.

»Počutimo se odrinjene, čeprav smo od Pariza oddaljeni zgolj 160 kilometrov,« je povedal župan kraja Mesnil-en-Ouche Jean-Noel Montier. Več drugih županov pa je dejalo, da je se jim zdi, da je Francija država dveh hitrosti.

Predsedniku so predstavili tudi več predlogov v okviru javne razprave, ki se je s tem srečanjem začela. Med drugim so se zavzeli za ponovno vzpostavitev davka na celotno premoženje najpremožnejših ljudi.

Obisk so spremljali strogi varnostni ukrepi

Predsednikov obisk v kraju s približno 3500 prebivalci na severozahodu Francije so spremljali strogi varnostni ukrepi, saj so rumeni jopiči in sindikati napovedali proteste. Kljub prepovedi se jih je zbralo okoli sto. Policija je protestnike razgnala s solzivcem.

S tem današnjim srečanjem se je začela »velika nacionalna razprava«, ki bo v iskanju odgovorov vlade na zahteve gibanja rumenih jopičev potekala do 15. marca, nato naj bi analizirali rezultate, odločitve pa naj bi francoska vlada sprejela do konca aprila. Predsednik bo v okviru razprave obiskal še številne druge kraje po vsej Franciji.

V nedeljskem pismu sodržavljanom je predlagal 35 vprašanj za razpravo. Med njimi so izpostavljene štiri glavne teme: kupna moč prebivalstva, davčna politika, demokracija in v tem okviru migracije ter okolje.

Gre za odziv na proteste rumenih jopičev, ki ob koncih tedna od 17. novembra potekajo po vsej Franciji. Protestirajo proti fiskalni in socialni politiki vlade, ki je po njihovem prepričanju nepravična, in zahtevajo večjo kupno moč prebivalcev.