Govedina po burgundsko oziroma boeuf bourguignon ali preprosto bourguignon, kot se ta standardna nedeljska pojedina imenuje izvirno po francosko, je dobila ime po dveh ključnih sestavinah, po katerih slovi pokrajina: po značilni burgundski govedini in zaradi uporabljene veličastne količine tamkajšnjega vina. Jed, ki jo strežejo v vsakem poštenem pariškem bistroju, označujejo kot tradicionalno, čeprav je bila v knjigah prvič omenjena šele v 19. stoletju. Ampak saj je tudi 200 let že kar lepa doba… Svetovno slavo je specialiteta doživela pravzaprav šele z legendarno kuharico Julio Child, ki je znala povedati, da je to »zagotovo ena najslastnejših jedi iz govedine, ki si jih je zamislil človek«. Na burgundski način pa se ne pripravlja le govedine, saj je v kuharicah iz sredine 19. stoletja mogoče najti tudi zelo podobne recepte za zajca ali jagnječjo nogo po burgundsko. Kakor koli že, govedino po burgundsko najpogosteje postrežejo s kuhanim krompirjem ali z rezanci, imenitna in povsem posrečena pa je tudi kombinacija s krompirjem po vojvodinjino, kakor narekuje tokratni recept.