Prvi je o honorarjih, ki jih je Vilfan prejemal za komentiranje košarkarskih tekem na RTV Slovenija in za Proplus, poročal Požareport. V minulih dneh je navajal, da je javni zavod RTV Slovenija Vilfanu, nekdanjemu košarkarju, v letih od 2007 do 2012 honorar nakazoval na račun njegovega zasebnega športnega društva, s čimer da je z računovodskimi manevri davčno blagajno oškodoval za več deset tisoč evrov.

Vilfan je v današnjem pisnem odzivu pojasnil, da je bila v letih od 2007 do 2009 sklenjena pogodba med RTV Slovenija in Športnim društvom košarkarska šola Peter Vilfan, kjer je bil takrat tudi zaposlen. Pogodbo je predlagala, pripravila in po njegovih navedbah dala v pregled pravni službi RTV Slovenija, zato ni imel pomislekov, da bi bilo lahko s to pogodbo karkoli narobe. Temu po njegovih navedbah pritrjujeta tudi finančna služba RTV Slovenija ter neodvisno mnenje davčnega strokovnjaka Darka Končana.

Na Fursu ne dajejo informacij

V Zbornici davčnih svetovalcev Slovenije (ZDSS) pa se medtem glede očitkov Vilfanu ne morejo opredeljevati, presoja zakonitosti njegova ravnanja pa je v domeni pristojnih organov, so pojasnili za STA.

Požareport in Reporter sta nazadnje poročala, da tudi Finančna uprava RS preiskuje, ali je Vilfan kršil davčne predpise. Na slednji za STA teh navedb niso ne potrdili ne zanikali, saj gre po njihovih navedbah za davčno tajnost.

»Na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne moremo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. V skladu z zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugo, kar zadeva posameznega zavezanca za davek,« so pojasnili.

Obenem pa so dodali, da tedaj, ko so obveščeni (s strani medijev ali pa prejmejo prijavo) o določenih okoliščinah, ki kažejo na možnost kršitve predpisov, te skladno s svojimi pristojnostmi preverijo.

Če bi se izkazalo, da je prišlo do kakšnih napak, Vilfan napoveduje, da bo prevzel odgovornost, a to lahko po njegovih navedbah ugotovijo le uradni organi.