Dodatno so notranji obveščevalci BfV zaradi protiustavnih teženj za t.i. primer suma označili desno nacionalistično gibanje Krilo okoli vodje AfD v Turingiji Björna Höckeja ter podmladek stranke Mlada alternativa (JA). Gre za kategorijo ostrejšo uvrstitev in v tem primeru je dovoljen nadzor tudi s pomočjo tajnih agentov ali vohunskimi metodami, vendar v zelo omejenem obsegu.

Vodja BfV Thomas Haldenwang je pojasnil, da določeni politiki AfD sicer zagovarjajo skrajna stališča, a niso našli namigov na to v programskih zapisih stranke. Zato bodo nadaljevali z opazovanjem javno dostopnih informacij o AfD in članih.

Vodja poslanske skupine AfD Alice Weidel je kritizirala potezo BfV, češ da želijo s tem prestrašiti državljane pred prihajajočimi deželnimi volitvami v treh vzhodnih deželah.

AfD je bila ustanovljena pred skoraj šestimi leti, največ podpore pa je prejela v času begunske krize leta 2015. Sedaj je stranka zastopana v vseh 16 deželnih in zveznem parlamentu.

BfV je v zadnjih tednih preučil dokumentacijo, ki so mu jo o AfD lani posredovale deželne podružnice. Dokumentacija naj bi obsegala več kot 1000 strani, v njej pa so zbrani citati članov AfD, objave z družbenih omrežij ter ugotovitve o povezavi med člani in skrajno desnimi organizacijami.