Razpravo bo predvidoma ob 19.20 po srednjeevropskem času zaključila premierka Theresa May s še zadnjim nagovorom poslancem pred glasovanjem. Ob 20. uri po srednjeevropskem času se bo začelo glasovanje, pri čemer bodo poslanci po poročanju britanskega BBC najprej odločali o treh ali štirih dopolnilih k dogovoru, na koncu pa še o ločitvenem sporazumu. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi bili izidi glasovanja znani drevi ob 21.15 po srednjeevropskem času.

Mayevi se obeta poraz

Dogovoru se po navedbah britanskih medijev obeta odločna zavrnitev, saj mu poleg opozicije nasprotujejo tudi ulstrski unionisti in okoli sto od skupno 316 poslancev vladajočih konservativcev. Za podporo dogovoru je potrebnih 320 poslanskih glasov. Od 650 poslancev spodnjega doma parlamenta jih bo namreč glasovalo 639.

Po pisanju Financial Timesa na Downing Streetu vse bolj prevladuje »vzdušje neizogibne katastrofe«. Časnik se pri tem sklicuje na neimenovane zaveznike Mayeve, češ da se bojijo, da jim bo za uspeh zmanjkalo najmanj 200 glasov.

»Ta gnili dogovor mora biti poražen,« je danes tvitnil vodja skupine okoli 80 evroskeptičnih konservativcev Jacob Rees-Mogg. Da dogovora »v enem najpomembnejših glasovanj v parlamentu v zadnjih desetletjih« ne bo podprla, je napovedala tudi ena vodilnih proevropsko usmerjenih torijcev Anna Soubry, ki se zavzema za izvedbo novega referenduma o brexitu. Mayeva bo skoraj zagotovo poražena, vprašanje je le, za koliko glasov, je zapisala poslanka v pismu volivcem.

Za britanske poslance je v dogovoru z EU najbolj sporno varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

EU je pred ključnim glasovanjem v pismu britanski premierki v ponedeljek potrdila zagotovila, da se bo prizadevala izogniti uporabi spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku. Mayeva je v ponedeljek poudarila, da imajo zagotovila EU pravno vrednost in da je zato še verjetneje, da varovalo ne bo nikoli uporabljeno. Poslance je tudi pozvala, naj »v dobro države« podprejo dogovor.

Če spodnji dom parlamenta dogovora ne bo podprl, je vse verjetneje, da bo Velika Britanija iz EU 29. marca izstopila brez dogovora z Brusljem. Omenja se tudi možnost preložitve brexita, pri čemer se v Bruslju kot skrajni rok za podaljšanje omenja julij.

Juncker in Tusk zaradi glasovanja o brexitu predčasno nazaj v Bruselj

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je pred drevišnjim glasovanjem v britanskem parlamentu, na katerem se dogovoru o brexitu obeta odločna zavrnitev, popoldne predčasno vrnil iz Strasbourga v Bruselj. V evropsko prestolnico se je predčasno vrnil tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Kot je na družbenem omrežju twitter sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas, se je Juncker v Bruselj vrnil, da se bo »ukvarjal z razmerami po glasovanju«. »Pomembno je, da v prihodnjih urah dela v Bruslju in je na razpolago,« je še tvitnil Schinas.

Juncker naj bi po prvotnih načrtih v sredo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu najprej sodeloval v razpravi o brexitu po glasovanju, nato pa še v razpravi o prihodnosti Evrope s španskim premierjem Pedrom Sanchezom. Schinas je tvitnil, da bo v razpravi s Sanchezom Junckerja nadomeščal prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans.

Tudi Tusk se je po navedbah njegovega tiskovnega predstavnika vrnil v Bruselj, in sicer iz poljskega Gdanska, kjer se je udeležil uradne žalne slovesnosti za ubitim županom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.