»Rusija je zelo pomembna za Evropo in Evropa za Rusijo,« je poudaril Jagland po srečanju z Maasom, s katerim sta govorila predvsem o prihodnosti stare celine. Kot je ocenil, je vprašanje nadaljnjega sodelovanja Rusije v Svetu Evrope pomembno za prihodnost Evrope in panevropsko perspektivo, ki jo Svet Evrope, ki letos praznuje 70-letnico, zasleduje.

»Gre za težak izziv in čas se izteka. Maja imamo ministrski sestanek, junija pa bo Svet Evrope izbral mojega naslednika in pomembno je, da smo v času volitev enotni,« je izpostavil na novinarski konferenci na sedežu te panevropske organizacije.

Tudi Maas je dejal, da je očitno, da gre Svet Evrope v tem času čez težke trenutke, pri tem pa je izpostavil zaskrbljenost Nemčije zaradi ruskega stopnjevanja svojega oddaljevanja od organizacije.

Od zasedbe Krima brez glasovalnih pravic v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope

Rusija je namreč po zasedbi ukrajinskega polotoka Krim ostala brez glasovalnih pravic v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope, sama pa je nato prenehala plačevati članarino Svetu Evrope. Gre za okoli 33 milijonov evrov oz. 11 odstotkov prispevkov vseh članic, kar, kot je slišati v Svetu Evrope, pomeni okoli 250 zaposlitev v tej organizaciji.

Maas verjame, da je Rusija del Evrope in zato sodi v Svet Evrope »z vsemi pravicami in dolžnostmi«. Prepričan je, da se morata »obe strani premakniti s svojih stališč«. Rusko članstvo je, kot sta poudarila govorca, ključno tudi zaradi zagotavljanja pravic ruskim državljanom preko odločb Evropskega sodišča za človekove pravice. »Naša naloga je, da zagotovimo, da Rusija ostane del Sveta Evrope, zato želimo delati v smeri rešitve, da Rusija lahko ohrani svoje pravice, a mora izpolnjevati tudi dolžnosti,« je izpostavil nemški zunanji minister.

Na vprašanje, kaj lahko stori Svet Evrope, pa je Maas dejal le, da je prepričan, da bo ta zmožen sprejeti odločitev hitro, če se bo Rusija odločila, da bo vztrajala pri neplačevanju prispevkov. Takšna odločitev je sicer kršitev pravil, je poudaril Jagland in pozdravil danes izraženo nemško zavezo, da bo iskala politično rešitev za težavo.