Trump je nedavno omenjal varnostno območje, s katerim bi ločili položaje, ki so na severu Sirije v rokah s strani Ankare osovražene kurdske milice YPG, in turško mejo. To varnostno območje bodo oblikovale turške sile, je danes dejal Erdogan in dodal, da je Trump v ponedeljkovem pogovoru omenil, da bi šlo za 20 milj oz. več kot 30 kilometrov veliko območje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Dosegla sva dogovor o razumevanju, ki je zgodovinskega pomena,« je v zvezi s pogovorom s Trumpom še dejal turški predsednik. Dodal je, da bo Ankara odprta vprašanja s Trumpom reševala »v duhu zavezništva«, dokler se bo upoštevalo za Turčijo občutljive teme.

Trump v nedeljo Turčiji zagrozil z gospodarskim uničenjem

Trump je nedavno napovedal umik okoli 2000 ameriških vojakov iz Sirije, kar je Turčija sprva pozdravila, a je nato med državama prišlo do napetosti zaradi nesoglasij okoli prihodnosti milice YPG v tej od vojne razdejani države, ki uživa podporo ZDA, Turčija pa jo ima za teroristično organizacijo.

Trump je v tej luči v nedeljo tvitnil, da bodo ZDA »Turčijo gospodarsko uničile, če bo udarila po Kurdih«, na kar se je Ankara odzvala precej jezno. A Erdogan je bil že danes spravljiv. Dejal je, da ga je Trumpov tvit užalostil, a da sta v ponedeljkovem dogovoru dosegla dogovor.

Milica YPG je sicer ves čas konflikta v Siriji jabolko spora med zaveznicama v zvezi Nato. ZDA v njej vidi učinkovito silo v boju proti skrajni Islamski državi, Ankara pa jo želi uničiti in je že tudi zagrozila s čezmejno operacijo proti njej, saj ni po njenem mnenju nič drugega kot podaljšek v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

PKK, ki v Turčiji že 30 let bije krvavi boj za pravice kurdske manjšine, tako ZDA kot Turčija uvrščata na črni seznam.